Gränskontrollen på station Hyllie i Malmö. Arkivbild. Foto: TT

Skärpta gränskontroller i Skåne

Publicerad

I höst skärps gränskontrollerna i Skåne. Om två veckor börjar drygt 100 nyanställda gränskontrollanter arbeta vid Skånepolisen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Totalt blir det uppemot 250 personer som ska sköta gränskontrollerna, av dem 74 poliser.

– Man kommer se att det är fler kontroller och man kommer själv att bli utsatt för kontroll oftare än man har blivit de senaste månaderna, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i Syd, till Ekot.

Tillåts fram till mitten av november

Gränskontrollerna är ett tillfälligt undantag från Schengenreglerna. EU-kommissionen har tillåtit dem fram till mitten av november. Det är oklart om de kommer att slopas då.

– Vi får se när vi kommer fram lite närmare i november kring den frågan, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S), till Ekot.

Skånetrafiken ändrar tidtabellen för Öresundstågen till Danmark. De kommer att gå oftare och snabbare, nästan som tiden innan gränskontrollerna infördes. Enligt polisen ska det fungera, trots att gränskontrollerna på Hyllie station i Malmö nu blir fler.

Fakta: Id- och gränskontroller

Gränskontrollerna infördes 12 november 2015.

Polisen kontrollerar att resenärer har rätt att resa in i Sverige. De behöver visa pass, nationellt id-kort, men även andra id-kort som svensk körkort kan räcka.

Id-kontrollerna infördes den 4 januari 2016. Företag som kör bussar, tåg eller färjor från Danmark till Sverige blev då tvungna att kontrollera fotolegitimation på resenärerna. Kravet avskaffades den 4 maj i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.