SKATE blev förra årets bästa utställning Foto: Dragan Nikolic

Kristianstad blev vinnare med utställning om skejtare

Uppdaterad
Publicerad

Vinnaren av priset Årets utställning 2019 är utställningen SKATE, producerad av Regionmuseet Kristianstad. Utställningen rymdes i två containrar med digitala skärmar, projektorer, trycksaker, skateobjekt och en liten bio.

Den mobila utställningen om skateboardkulturen var förra årets bästa, anser föreningen Forum för utställare.

– Det känns helt fantastiskt och alla här på Regionmuseet i Kristianstad är glada idag. Vi vann ju priset i konkurrens med 45 andra utställningar, säger Dragan Nikolic, projektledare för SKATE.

Utställningen besökte åtta svenska städer med personliga berättelser om och av skateboardåkare runtom i Sverige. Med ljud, film, foto och text gestaltades en subkultur i ständig rörelse.

– Allt material togs fram i samarbete med skateboardåkare och utan dem hade det inte blivit nån utställning. Vår vision var att ha en mobil utställning och komma ut från museet och konsthallen. Pandemin har gjort att vi inte har kunnat ha nån utställning i år men vi hoppas att vi ska få tillfälle att fortsätta visa detta under 2021 igen, säger Dragan Nikolic på Regionmuseet i Kristianstad.

Ur juryns motivering:

”Genom att ta fasta på skateboardkulturens förmåga att omtolka staden och ge befintlig miljö nya funktioner, överraskar SKATE varhelst den dyker upp i det offentliga rummet. Regionmuseet i Kristianstad har producerat en finurlig och interaktiv utställning som kan upplevas med eller utan skateboard under dygnets alla timmar.”

Priset delas ut av föreningen Forum för utställare som är ett nätverk för personer som arbetar med att  utveckla utställningsmediet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.