Skelettet i trädgården var från bronsåldern. Benet på bilden är från en annan utgrävning. Foto: TT

Skelett inte längre polisärende – var från bronsåldern

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Kiaby utanför Kristianstad hittade skelettdelar från en människa när hon grävde i sin trädgård. Polisen kopplades in på ärendet men efter en undersökning visade det sig att inget brott var kopplat till fyndet, åtminstone inte de senaste 3000 åren.

Polisens tekniker kallades i mitten av maj ut till en trädgård i Kiaby för att undersöka skelettdelar som påträffats vid ett trädgårdsarbete. En kvinna som skulle påta i sin trädgård hade bland annat grävt upp halskotor och delar av en skalle. Det påträffade skelettet skickades till en rättsmedicinsk undersökning för bedömning och senare datering med hjälp av kol 14-metoden.

Nu har provsvaren kommit och den som befarade brott kan andas ut. Skelettet visade sig vara från bronsåldern och är förmodligen resterna av en man i tonåren som levde i Kiaby för ungefär 3000 år sedan, skriver Kristianstadsbladet.

Fler gravplatser kan finnas

Arkeologerna som undersökte skelettet tror att det från början kom från en gravsättning. De hoppas nu kunna jobba vidare med fynden och ställer sig också frågan ifall fler gravplatser kan finnas i närheten.

– Det är spännande för det är just i mitten av bronsåldern som man övergår från skelettbegravning till kremering. Det är en brytningstid, säger arkeologen Anne Carlie till tidningen.

Skelett och fornlämningar har även tidigare påträffats i trakten kring Kiaby. I Barum, några kilometer bort, upptäcktes 1939 det ovanligt välbevarade skelettfyndet Barumskvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.