Forskningsprojekt jämför livsmiljöerna för äldre i Sverige och Japan Foto: TT

Sverige hjälper Japan att bygga för sina äldre

Publicerad

I Sverige är fallolyckor den största risken för gamla i hemmiljön. I Japan är risken att drunkna i badkar större. Ett nytt forskningsprojekt klargör nu skillnaderna i livsmiljö mellan två länder med en åldrande befolkning.

Mentorn i projektet är forskningsingenjör Björn Slaug som pekar på att Sverige har höga sjukvårdskostnader på grund av hälsoproblemen bland äldre. Och med en allt äldre befolkning blir behovet av bostadsanpassning allt större.

– Vi står inför stora problem när både befolkningen och bostadsbeståndet blir äldre. Tre fjärdedelar av det svenska bostadsbeståndet är byggt före 1980-talet, och man planerade inte för att det skulle anpassas för äldres behov. Till exempel byggdes många flerbostadshus i tre våningar utan hiss, säger Björn Slaug till SVT Malmö.

Drunknar i badkar

För att mäta hur bostadsmiljön är anpassad till individen har han varit med om att utveckla ett instrument som bland annat finns som en app i mobilen.

– Man kan på detaljerad nivå ta fram vilka hinder som ger mest problem och som därför är mest angelägna att åtgärda.

Den vanligaste dödsorsaken vid händelser bland äldre i svenska hem är fallolyckor, i Japan är det drunkning i badkar. Därför, menar man exempelvis, bör badkaren förses med handtag.

– Utan anpassningar av bostäderna är risken att de äldsta blir mer beroende av andra för att klara sina vardagliga

Forskningsingenjör Björn Slaug Foto: Privat

aktiviteter, säger Björn Slaug.

Inomhustemperaturens betydelse

Ett forskningsområde är också hur inomhustemperaturen påverkar äldre. I Japan bor många äldre i temperaturer under 18 grader vintertid. 

Forskarna i lundaprojektet anser det klokt att subventionera äldres uppvärmningskostnader eller att förbättra bostädernas värmesystem och isolering.

Japanerna åldras

Det var japanerna som tog initiativet till detta projekt och det kan hänga ihop med att 27 procent av den japanska befolkningen på 126 miljoner är över 65 år. Att jämföra med Sveriges 20 procent.

Denna skillnad kommer enligt officiell statistik att öka dramatiskt till 2050 då 39 procent av japanerna beräknas vara över 65 år medan vi i Sverige på grund av migrationen bara kommer att ha 23 procent 65-åringar och äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.