Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I morgon är skolan öppen som vanligt igen. Hör från rektorerna i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson / SVT

Polisinsats på högstadieskola i Åhus – elever skickades hem

Uppdaterad
Publicerad

Polisen larmades till Rönnowskolan i Åhus, söder om Kristianstad, efter att en elev på torsdagsmorgonen hört några personer utanför skolområdet framfört hot.

– De ska ha sagt att idag är en bra dag att skjuta mot skolan, säger Krister Dagneryd, skolchef i Kristianstad.

Inget har hänt på skolan och inget brott har begåtts men skolpersonal har beslutat att skicka hem de elever som vill.

– En del har nog gått hem men det finns de som stannat och behöver prata om händelsen för det finns ett behov av att bearbeta det som hänt och krisstödet finns på plats, säger Krister Dagneryd.

Han berättar att rektorerna på skolan redan när de fick höra om hoten polisanmälde händelsen.

– Polisen beslutade att för säkerhets skull låsa skolan men har sedan kommit fram till att det inte fanns någon pågående våldssituation eller något hot, säger Krister Dagneryd.

Rektorerna tog trots det beslut om att avsluta skoldagen.

– Det har inte skrivits någon anmälan ännu och polisen finns på plats för att inhämta mer information om händelsen för att kunna utvärdera vad en eventuell brottsrubricering ska hamna i, säger Kim Hild, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Ingen person är gripen och polisen har under eftermiddagen lämnat platsen. Vid 15-tiden hade fortfarande ingen anmälan upprättats, men ärendet är ännu inte avslutat.

Skolan öppnar som vanligt igen under fredagen, meddelar skolans rektorer till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.