Foto: Johan Nilsson/TT

Skola i Hässleholm utrymd efter explosion

Uppdaterad
Publicerad

En explosion inträffade kort efter skolstart i källaren på en gymnasieskola i Hässleholm. En misstänt gärningsman i 20-årsåldern greps på platsen av polis. Eleverna är evakuerade och skolan genomsöks för närvarande av nationella bombskyddet.

Räddningsjänsten var först på plats Hässleholms tekniska skola efter ett automatiskt brandlarm vid 08.45 på morgonen. När polisen kom till platsen fick de kännedom om att det skett en explosion i skolans källarplan. Smällen beskrivs som kraftig och rökutveckling uppstod.

Polisen utredde händelsen först som ”pågående dödligt våld”, men i nuläget råder ingen fara för personer kring skolan eller i Hässleholm i övrigt. Ingen person blev skadad i explosionen.

En man i 20-årsåldern greps på platsen och han är nu misstänkt för terrorbrott eftersom han anses ha orsakat explosionen med avsikt. Det innebär inte att det säkert rör sig om ett terrorbrott, utan snarare att det inte kan uteslutas och att polisen vill ha så breda utredningsmöjligheter som det går. Mannen är ännu inte förhörd.

Lokalerna söks igenom

Nationella bombskyddet finns på plats för att säkra bevis och för att kontrollera att det inte finns ytterligare sprängmedel på skolan.

– Nu kommer vi att genomsöka alla lokaler och den bostad där gärningsmannen är skriven, säger Per Cederholm.

Polisen kan inte säga vilken typ av sprängladdning det rör sig om eller hur stora skadorna på skolan är.

”Skakade efter händelsen”

En mängd förhör kommer under dagen att hållas med elever och skolpersonal. Hässleholms Tekniska skola med omkring 1 000 elever är kommunens största gymnasieskola. Det är inte känt hur många som var på plats under morgonen.

SVT Nyheter Skånes reporter Mikael Nilsson träffade några elever på skolan kort efter händelsen.

– De är relativt ok men så klart skakade över händelsen. De kommer till skolan en vanlig dag, skolan har precis börjat. Då hörs en kraftig explosion och skolan omringas av beväpnade poliser, räddningstjänst och ambulanser.  Det är klart att det sätter sina spår, säger han.

Eleverna är evakuerade

Elever och skolpersonal har evakuerats till Qpoolen, en stor samlingsarena i Hässleholm.

– Eleverna är samlade och där finns mycket personal och kringresurser som elevhälsa och annat. Man har också tagit dit förnödenheter så att eleverna ska få något i sig. Den information jag här är att det är ett väldigt lugnt läge på Qpoolen, säger Eva Andersson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Hässleholm.

Hon kallar det som hänt förfärligt.

– Vi är precis i slutet av terminen. Att något vill gå in och förstöra eller sätta våra elever i någon form av fara känns förfärligt, säger Eva Andersson.

Säpo följer ärendet

Säkerhetspolisen (Säpo) följer ärendet men det leds fortfarande av Polismyndigheten. Om de kommer att kopplas in beror på vilken brottsrubricering åklagare bestämmer sig för.

– Om ett brott faller inom ramen för vårt uppdrag kan det bli så att det flyttas över till oss, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare vid Säpo till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion på skola i Hässleholm

Mer i ämnet