Det var den 10 januari som en elev och en lärare skadades i en knivskärning på NTI-gymnasiet i centrala Kristianstad. Foto: Johan Nilsson/TT

Skolattacken i Kristianstad: 16-åringen led inte av allvarlig psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-åring som i januari knivskar en lärare och en elev på NTI-gymnasiet i Kristianstad led inte av någon allvarlig psykisk störning. Det har rättspsykiatriker vid Rättsmedicinalverket kommit fram till.

Det var den 10 januari som en elev och en lärare skadades i en knivskärning på NTI-gymnasiet i centrala Kristianstad. En tonårspojke som gick på skolan kunde kort därefter gripas på platsen.

Nu har en rättspsykiatrisk undersökning av pojken, som suttit häktad sedan händelsen, gjorts. I utlåtandet framkommer att pojken inte led av någon allvarlig psykisk störning vid brottstillfället. Inte heller vid tiden för undersökningen led han av någon allvarlig psykisk störning, enligt utlåtandet. Därmed kan han inte dömas till rättspsykiatrisk vård.

Skoldådet i Kristianstad

– Det var inget oväntat för vår del alls, säger pojkens advokat Björn Attnarsson om resultatet.

Angående hur 16-åringen mår i häktet säger advokaten:

– Han mår inte särskilt bra. Han sitter häktad och är bara 16 år gammal. Ingen mår bra av att sitta häktad, men när man är så ung är det klart svårare.

”Håller inte med åklagaren”

Pojken medger händelseförloppet på skolan, berättar advokaten.

– Men vi håller inte med åklagaren om brottsrubriceringarna. Han har erkänt misshandel. Det fanns inget uppsåt att döda, säger Björn Attnarsson.

Pojken är misstänkt för försök till mord. Åtal väntas inom kort.

– Vi håller på att gå igenom förundersökningen nu. Vi fick den innan påsk och har två veckor på oss, säger Attnarsson.

Här är ett videoklipp från brottsdagen. Utanför skolan stod oroliga anhöriga och väntade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Kristianstad

Mer i ämnet