Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nu 17-årige pojken döms för tre fall av mordförsök och två fall av grovt olaga hot. Hör åklagaren Pernilla Tallinger om domen i videoklippet. Foto: ur polisens förundersökning

Knivhögg lärare och elev – 17-åring döms till sluten ungdomsvård

Uppdaterad
Publicerad

En 17-årig pojke döms till tre års sluten ungdomsvård efter knivattacken på NTI-gymnasiet i Kristianstad i januari.

Det var vid 9-tiden på morgonen som pojken som då var 16 år kom till sin skola. Med sig i väskan hade han fyra knivar och vittnen har berättat  att han var delvis maskerad och spelade hög musik när han kom in i ett av klassrummen. Där inne knivhögg han en jämnårig elev och en lärare i 50-årsåldern. Läraren skadades lindrigt, men eleven fick allvarliga skador.

Efter attacken ringde pojken själv till polisen och han greps bara några minuter senare.

Inget hatbrott

17-åringen – han har hunnit fylla år sedan januari – säger att hans motiv var att han mådde dåligt. Han har haft tät kontakt med den 15-åring som dömts för en liknande skolattack i Eslöv. Han befinner sig nu på ett SiS-hem där han mår bättre.

– Och då kände jag att eftersom han började må bättre och sånt, så kanske det hjälper mig också, har 17-åringen sagt i förhör.

Till skillnad från dådet i Eslöv har det inte framkommit några uppgifter under rättegången om att den nu 17-åriga killen hade något hatbrottsmotiv.

Inte psykiskt störd

Pojken döms för tre fall av mordförsök och två fall av grovt olaga hot. Förutom den skadade eleven och den skadade läraren utsatte han ytterligare en elev för mordförsök. Den eleven träffades inte av något hugg, men 17-åringen har svept med kniven framför hans huvud ”på mycket nära håll”, skriver tingsrätten i domen. Att kniven inte träffade beror på att eleven hann backa undan, står det vidare.

Enligt den rättspsykiatriska undersökning som gjorts led gärningspersonen inte av någon allvarlig psykisk störning vid brottstillfället och därför kan han inte dömas till rättspsykiatrisk vård. Tingsrätten anser att straffvärdet för samtliga brott är livstids fängelse, skriver de i domen. Men eftersom gärningsmannen bara var 16 år gammal vid brottstillfället döms han istället till tre års sluten ungdomsvård.

”Bör överklagas”

17-åringens advokat Björn Attnarsson är på väg till sin klient i Malmö när SVT Nyheter Skåne får tag i honom. Han kommenterar domen såhär:

– Personligen tycker jag att den bör överklagas när det gäller rubriceringarna försök till mord. Vi är av den uppfattningen att min klient inte haft för avsikt att döda. Därför anser vi även att straffet bör bli kortare.

SE MER: Åklagaren yrkade på tre års ungdomsvård

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om gärningsmannen varit vuxen hade Pernilla Tallinger yrkat på 18 års fängelse. Hör mer i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT och ur förundersökningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skoldådet i Kristianstad

Mer i ämnet