Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilden är ett klipp från övervakningsfilm i korridoren på NTI-gymnasiet. Gärningsmannen går genom korridoren med en kniv i sin högra hand. Foto: Polisens förundersökningVisa alla (2)
Visa alla (2)

Elev åtalas efter skolattacken i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Nu väcks åtal mot den 16-årige pojke som misstänks för skolattacken i Kristianstad. Han åtalas för försök till mord på en lärare och två elever samt grovt olaga hot mot två andra elever. Enligt åklagaren begick han dådet eftersom att han mådde dåligt. Dessutom ska han ha haft en plan på vilka personer han skulle attackera.

Det var den 10 januari i år som eleven misstänks ha gått till attack mot en lärare och två elever på NTI-gymnasiet i Kristianstad.

Han uppges först ha knivhuggit läraren, en man i 50-årsåldern som blev lindrigt skadad. Sedan ska han ha vänt sig om och knivhuggit en jämnårig elev, som fick allvarliga skador.

Och nu åtalas 16-åringen alltså för tre fall av mordförsök och två fall av olaga hot. Enligt försvarsadvokat Björn Attnarsson erkänner 16-åringen att han attackerat läraren och en elev, men menar att de rör sig om grov misshandel.

– Det beror på att han inte har haft något uppsåt eller tanke på att döda läraren, säger Björn Attnarsson.

Vad gäller det tredje fallet av mordförsök och de två fallen av grovt olaga hot förnekar han gärningarna helt.

– Han förnekar att han hotat någon av övriga klasskamrater vid det här tillfället, säger Björn Attnarsson.

16-åringen efter gripandet. På en av bänkarna där han greps fanns fyra knivar. Foto: ur polisens förundersökning

Bar munskydd och spelade hög musik

Flera elever har berättat hur 16-åringen kom in i klassrummet med någon form av mask eller munskydd på sig och spelade hög musik på en högtalare.

16-åringen har kopplingar till den då 15-årige pojken som dömts för skolattacken i Eslöv i augusti förra året. I förhör uppgav 15-åringen att han och 16-åringen var som ”blodsbröder”.

I attacken i Eslöv hade gärningsmannen hatbrottsmotiv, men både åklagare och försvarare menar att det inte ska ha varit bakomliggande i Kristianstad.

– Vi har inte kunnat hitta något som tyder på att det skulle vara ett hatbrottsmotiv, säger senior åklagare Pernilla Tallinger till SVT Nyheter Skåne.

Har ni kommit fram till något motiv till gärningen?

– Motivet var att han mådde dåligt och då gav han utlopp för det på det här sättet.

Enligt åklagaren ska 16-åringen haft en plan på vilka personer han skulle attackera, men att han aldrig följde den planen.

I sin rättspsykiatriska undersökning av 16-åringen har Rättsmedicinalverket kommit fram till att han inte led av någon allvarligare psykiatrisk störning vid tiden för dådet. Därmed kan han inte dömas till rättspsykiatrisk vård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skoldådet i Kristianstad

Mer i ämnet