Tonårspojke anhållen efter knivdådet i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

En lärare och elev har skadats efter ett knivdåd på NTI-gymnasiet i centrala Kristianstad. Eleven är allvarligt skadad, enligt Region Skåne. En pojke, född 2005, är gripen och anhållen misstänkt för knivskärningarna.

Strax efter nio på måndagsmorgonen kom larmet om knivådet. Två personer, en jämnårig pojke och en vuxen, uppges ha fått skärskador som inledningsvis bedöms som lindriga. Något som senare ändras av Region Skåne som bedömer att eleven som knivskars har allvarliga skador.

– I nuläget har vi två målsägare som är fysiskt skadade, men i takt med att vi väver samman utredningen och all den information som kommer in kan det mycket väl bli fler, säger Anders Olofsson, lokalpolisområdeschef Kristianstad.

Skoldådet i Kristianstad

Sju minuter efter larmet kunde polisen gripa en tonårspojke för knivskärningarna, han är misstänkt för två fall av mordförsök.

– Gripandet i sig var relativt odramatiskt, säger Anders Olofsson.

Anhölls efter förhör

Efter att ha förhörts under måndagseftermiddagen anhölls den misstänkte pojken.

Kan ni berätta hur han ställer sig till misstankarna?

– Det gör vi inte för närvarande. Det är flera personer som ska höras, och det är unga personer som vi vill ska vara opåverkade av information utifrån, säger Pernilla Åström, chefsåklagare.

Flera elever blev vittnen till attacken

Attacken skedde i anslutning till ett klassrum på skolan.

– Flera elever blev vittnen till händelsen, säger Anders Olofsson.

Polisen har inga uppgifter om attacken var planerad, eller om den misstänkte radikaliserats före attacken.

– I takt med att vi får in material klarnar bilden successivt, men i nuläget så kan vi inte ge besked på de frågorna, säger Anders Olofsson.

Polisen: Kan inte gå in på detaljer

Flera elever som bevittnat händelsen berättar för SVT Nyheter Skåne att gärningsmannen kommit in i klassrummet iklädd munskydd och en högtalare som spelade hög musik.

– Han ska ha haft mask på sig och attackerat läraren, säger Dwayney Karlfeldt som går första året i gymnasiet.

Polisen kan å sin sida inte bekräfta uppgifterna med hänvisning till förundersökningssekretessen.

– Vi kan inte gå in på några som helst detaljer kring händelseförloppet. Vi är i insamlingsfasen när det gäller vittnesmål och vill inte att de uppgifterna färgas, säger Filip Annas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Kristianstad

Mer i ämnet