Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör 16-åringens försvarare Björn Attnarsson och åklagare Pernilla Tallinger om häktningen i klippet. Foto: SVT

Pojke häktas efter skolattacken i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

16-åringen som misstänks ha knivskurit en elev och en lärare på NTI-gymnasiet i Kristianstad häktades på torsdagseftermiddagen av Kristianstad tingsrätt, misstänkt för mordförsök.

Knivattacken skedde i måndags. Flera elever har berättat hur gärningsmannen kom in i klassrummet med någon form av mask eller munskydd på sig och spelade hög musik på en högtalare.

Han uppges först ha knivhuggit läraren, en man i 50-årsåldern som blev lindrigt skadad. Sedan ska han ha vänt sig om och knivhuggit en jämnårig elev, som fick allvarliga skador.

– Det är ett allvarligt brott, försök till mord, som vi ska försöka utreda nu, säger Pernilla Tallinger, åklagare.

På sannolika skäl

På torsdagseftermiddagen häktades 16-åringen på sannolika skäl misstänkt för att ha försökt mörda två personer. Han nekar till mordförsök, men erkänner sig skyldig till grov misshandel.

– Han är djupt ångerfull för det som han har gjort, säger 16-åringens försvarare Björn Attnarsson.

Motsatte sig häktning

16-åringen hade motsatt sig häktningen med hänvisning till att han erkänner grov misshandel och att det därför inte finns anledning att tro att han skulle undanröja bevis.

– Vi överväger att överklaga häktningsbeslutet, säger Björn Attnarsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.