Delade intresset för skolattacker – ”Vi är som blodsbröder”

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-årige pojke som är anhållen för knivdådet på en gymnasieskola i Kristianstad i går förekommer flera gånger i förundersökningen kring den 15-åring som dömdes för en liknande händelse på Källebergsskolan i Eslöv i fjol.

Polisen är förtegen kring 16-åringen identitet. Polisens presstalesperson Tomas Johansson bekräftar dock för SVT att den nu anhållne 16-åringen tidigare förhörts i utredningen om skolattacken i Eslöv.

– Vi bekräftar att han som är misstänkt i Kristianstad förekommer i utredningen i Eslöv, han är hörd av polisen där.

Skoldådet i Kristianstad

Men en gemensam bekant till de båda pojkarna som bor i en annan skånsk kommun är säker på att det är 16-åringen som ligger bakom dådet.

– Polisen förhörde mig utan att säga hans namn men jag känner ingen annan som går på NTI-gymnasiet i Kristianstad. Det har inte gått att nå honom alls sen i går, säger den bekanta.

Delat videor av skoldåd

I förundersökningen efter knivdådet i Eslöv i augusti är 16-åringen förhörd. Under förhören med den 15-åring som senare dömdes för attacken är 16-åringens namn även ständigt återkommande.

Trots att de båda pojkarna bott på olika orter och sällan träffats i verkliga livet har de själva sagt sig ha kontakt dagligen.

Det var bland annat med 16-åringen som 15-åringen i Eslöv på nätet delade egenredigerade videor av olika skoldåd som hänt runt om i världen.

Närmaste vän

16-åringen har i förhör sagt att han tror att han var 15-åringens närmsta vän och i det dokument som 15-åringen skrev innan sin attack är 16-åringen särskilt omnämnd.

15-åringen har även beskrivit att 16-åringen var moralstöd samt hjälpte honom att ”få kontakt med olika folk”.

– Vi är som blodsbröder och delar allt tillsammans, har 15-åringen sagt i förhör.

Inledande förhör med 16-åringen

Det är ännu oklart hur 16-åringen ställer sig till brottsmisstankarna.

– Det jag kan säga är att det varit ett inledande förhör under gårdagen. Det är för tidigt att uttala sig om inställningen till brottsmisstankarna i nuläget utan det får komma längre fram, säger hans ombud Björn Attnarsson

Efter skolattacken i Kristianstad pratade SVT Nyheter Skåne med elever på skolan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Kristianstad

Mer i ämnet