Gärningsmannen sände dådet på internet. Foto: Polisens förundersökning

Skolattacken i Eslöv: 15-åringen hade utsett elever han ville döda

Uppdaterad
Publicerad

En lista med vilka han skulle döda i varje klass och ett dokument med hyllningar till terrordådet i Christchurch på Nya Zeeland. Det är bara en del av den bevisning som finns mot 15-åringen som står åtalad för bland annat försök till mord efter skolattacken i Eslöv.

I förundersökningen finns omfattande bevisning som visar på att 15-åringen förberett sig en längre tid och även spridit sina planer på internetforum.

I beslagen som polis gjort under förundersökningen finns bland annat en lista där 15-åringen skrivit upp samtliga klasser i skolan och gjort anteckningar om vilka elever och lärare han tänkte döda i varje enskild klass.

Skolattacken i Eslöv

Ritade karta på armen

Under själva gärningen har 15-åringen ritat en karta på sin arm som visar vilken klass som befinner sig i vilket klassrum under tiden han planerat att utföra dådet.

Brottsplan och dokument

I en brottsplan som han skickat till en bekant går att se att dådet är planerat. Gärningsmannen har planerat vad han ska ha på sig, vilka vapen han ska ha och när han ska gå in i skolan. Det går även att utläsa att den slutgiltiga planen är att själv bli skjuten av polis.

Bland bevismaterialet finns även ett dokument där han bland annat citerar gärningsmannen vid terrordådet mot två moskéer i Christchurch på Nya Zeeland. I dokumentet finns även flera andra referenser så väl till nazism som till andra liknande skolattacker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Eslöv

Mer i ämnet