Se SVT:s reporter förklara de nya uppgifter som framkommit i åtalet och hör åklagaren i klippet. Foto: SVT

15-åringen åtalas för skolattacken i Eslöv

Uppdaterad
Publicerad

Beväpnad med kniv och ett pistolliknande föremål gick den 15-årige pojken till skolan. En stund senare fördes en lärare till sjukhus med livshotande skador. Nu åtalas pojken för bland annat mordförsök. Enligt åklagaren var han inspirerad av andra skolattacker och ute efter att kränka en särskild folkgrupp.

Pojken har tidigare hävdat att han var i ett psykotiskt tillstånd när han iklädd ”stridsliknande kläder” gick till sin skola i Eslöv och attackerade läraren med kniv den 19 augusti. Enligt åtalet filmade han hela händelsen och sände live på internet.

Nazistiska åsikter

Utredningen visar att pojken planerat attacken. Däremot verkar det inte som att han planerat att ge sig på precis den lärare som blev attackerad och mycket svårt skadad. Enligt åtalet var motivet att han ville ”kränka en folkgrupp på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.”

Skolattacken i Eslöv

– Bevisläget är gott. Filmen utgör en del av bevisningen, säger Pernilla Nilsson.

Går hans åsikter att koppla till nazism?

– Det finns uttryck av det i hans åsikter som vi påträffat i den it-forensiska undersökningen och också av de hörda i ärendet, säger Pernilla Nilsson.

Enligt henne tyder dock inget på att pojken skulle ha varit medlem i någon särskild grupp utan agerat ensam. Han ska bland annat ha skrivit ett manifest där han gett uttryck för sina åsikter samt haft filmer på andra attacker sparade i sin dator.

21 målsägande

Totalt finns 21 målsägande i stämningsansökan där mordförsöket mot läraren är en av dem. De övriga målsägande finns fördelade över nio fall av grovt olaga hot mot bland annat elever.

Kan ha psykisk störning

Pojkens försvarare skriver i ett mail till SVT Nyheter att han i nuläget inte ger några kommentarer kring åtalet.  Tidigare har pojken sagt att han erkänner grov misshandel, men nekar till försök till mord. Han har också tidigare sagt att han var i ett psykotiskt tillstånd under attacken.

– Han har inte haft uppsåt att döda, har pojkens försvarare Leif Persson sagt i tidigare intervjuer.

Den första rättspsykiatriska undersökningen som blev klar tidigare i höstas visar att 15-åringen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning – och kanske fortfarande gör det, enligt rättsläkarintyget som lämnats till tingsrätten i Lund.

Det är ännu inte bestämt när rättegången inleds.

Pojken häktades den 22 augusti:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Eslöv

Mer i ämnet