I augusti förra året gick en 15-årig elev till attack mot en lärare på Källebergsskolan i Eslöv. Läraren blev allvarligt skadad. Femtonåringen har i tingsrätten dömts för bland annat mordförsök. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Skolattacken i Eslöv: Pojken döms för hot mot fler elever

Uppdaterad
Publicerad

I december dömdes en pojke till fängelse för bland annat försök till mord och nio fall av grovt olaga hot, efter att ha knivhuggit en lärare och riktat vapen mot elever på Källebergsskolan i Eslöv. Idag dömde hovrätten honom till ytterligare fyra fall av grovt olaga hot.

Till skillnad från tingsrätten bedömer hovrätten att gärningsmannens agerande mot fyra elever uppfyller kraven för att utgöra olaga hot.

Den dömde ska ha befunnit sig nära och gått mot två av de målsägandena med kniv i handen samtidigt som han haft ögonkontakt med dem. Dessutom visste eleverna att en av lärarna i skolan hade attackerats när de såg gärningsmannen komma emot dem.

Skolattacken i Eslöv

Hovrätten bedömer också att två andra elever ska anses tillhöra den krets som den dömde har riktat vapen mot. Även dessa personer har haft skäl att känna allvarlig rädsla på grund av gärningsmannens agerande.

Samma bevisning, annan värdering

Bevisningen i målet bestod dels en film som gärningsmannen själv spelade in och direktsände, och dels av berättelser från de olika parterna.

– Vi har utgått från samma bevisning och samma rättsliga kriterier som tingsrätten gällande grovt olaga hot. Men vi har helt enkelt gjort en annan värdering i fyra utav de sju fallen, säger Anna Tansjö som var hovrättsråd i målet.

Tre av eleverna som överklagade till hovrätten bedöms inte ha utsatts för grovt olaga hot.

Straffvärdet förblir detsamma

Även om hovrätten dömer gärningsmannen för ytterligare fyra fall av grovt olaga hot så förändras inte påföljden. Pojkens straff förblir sluten ungdomsvård i två år och sex månader. Däremot höjs skadestånden för de fyra målsägande.

Lunds tingsrätt såg mycket allvarligt på skolattacken i Eslöv i augusti förra året – om gärningsmannen hade varit över 21 år hade han dömts till livstids fängelse. Tonåringens plan var att döda ett stort antal personer för att nå ut med ett politiskt budskap.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elevernas advokat: ”De känner sig inte sedda i den straffrättsliga bedömningen” Foto: Polisen

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Eslöv

Mer i ämnet