I dag kom den rättspsykiatriska utredningen som 15-åringen genomgått sedan rättegångens slut i början på november. Foto: Jessica Gow/TT/Polisen

Rättspsykiatriska utredningen klar: 15-åringen inte allvarligt psykiskt störd

Uppdaterad
Publicerad

15-åringen som står åtalad för skolattacken i Eslöv i augusti var inte allvarligt psykiskt störd vid dådet. Det visar den rättspsykiatriska undersökningen som stod klar på fredagen. Därmed kommer han inte att dömas till rättspsykiatrisk vård.

Det var den 19 augusti som en 15-årig pojke knivhögg en lärare på Källebergsskolan i Eslöv. Efter en fem dagar lång rättegång i slutet på november kom Lunds tingsrätt fram till att pojken gjort sig skyldig till mordförsök.

Pojkens advokat Leif Persson har tidigare beskrivit det som 15-åringen gjorde som ”ett vansinnigt dåd”. Han menade även att det skett under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Skolattacken i Eslöv

Ingen rättspykiatrisk vård för pojken

Sedan dess har pojken genomgått en rättspsykiatrisk undersökning – och i dag kom beskedet att han inte begick de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Överläkaren har också gjort bedömningen att pojken vid undersökningstillfället inte hade en allvarlig psykisk störning. Därmed finns inga medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.

Rättsmedicinalverket vill inte kommentera det enskilda fallet men enligt Johan Larsson, överläkare på Rättsmedicianlverkets rättspsykiatri, är det ungefär hälften av alla rättspsykiatriska utlåtanden som visar att en åtalad inte led av en allvarlig psykisk störning.

– Men bara för att man inte led av en allvarligt psykisk störning kan man fortfarande lida av en sjukdom. Sjukdomstillståndet nådde bara inte upp till en tillräcklig nivå, säger han.

Rättegången fortsätter

Huvudförhandlingen mot 15-åringen återupptas i Lunds tingsrätt nästa vecka.  På grund av hans unga ålder kan han inte dömas till fängelse, enligt Fredrik Bohlin som är rådman vid Ystad Tingsrätt.

– När man pratar om grova brott så handlar det om brott som kan ge vuxna upp till 10 års fängelse men ungdomar mellan 15 och 18 år döms istället till sluten ungdomsvård. Det är  inlåsning det handlar om och straffskalan ligger på mellan fjorton dagar och fyra år, sade han i en tidigare artikel.

Utan att kommentera rättegången mot 15-åringen säger Bohlin att sluten ungdomsvård är straffet för ett grovt brott, om gärningsmannen inte anses lida av en allvarlig psykisk störning.

Så här säger 15-åringen själv om attacken i förhör:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elevernas advokat: ”De känner sig inte sedda i den straffrättsliga bedömningen” Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Eslöv

Mer i ämnet