Elevernas advokat: ”De känner sig inte sedda i den straffrättsliga bedömningen” Foto: Johan Nilsson/ TT, Linda Ekström/ SVT

Ny rättegång om skolattacken i Eslöv

Uppdaterad
Publicerad

Sju av de elever som mötte den maskerade, stridsklädde 15-åringen efter knivhugget mot en lärare på Källebergsskolan i Eslöv vill ha högre skadestånd. De vill också att han döms för att ha utsatt dem för grovt olaga hot. I dag inleds rättegången i hovrätten.

Lunds tingsrätt såg mycket allvarligt på skolattacken i Eslöv i augusti förra året – om gärningsmannen hade varit över 21 år hade han dömts till livstids fängelse. Tonåringens plan var att döda ett stort antal personer för att nå ut med ett politiskt budskap.

På grund av hans låga ålder blev det i stället två och ett halvt års sluten ungdomsvård för mordförsök mot en lärare, nio fall av grovt olaga hot mot elever och personal på skolan och för grovt hot mot tjänsteman.

Skolattacken i Eslöv

Men när det gällde ytterligare tio åtalspunkter om grovt olaga hot blev han friad. Sju av dessa gällde de elever som nu har överklagat.

– De känner sig inte sedda i den straffrättsliga bedömningen. De har upplevt ett stort obehag och en hotfull situation, säger advokat Henrik Johnsson som företräder dem i rättegången.

Mötte hans blick

En av dem är en tonårsflicka som vid knivöverfallet mot läraren befann sig i ett intilliggande klassrum. Hon hörde läraren skrika och tänkte gå ut och se vad som hänt. Då mötte hon den stridsklädde gärningsmannen med en kniv i handen och mötte hans blick. Hon har berättat att hon ”frös till” och sedan backade tillbaka in i klassrummet.

Hon har vittnat om att 15-åringen tydligt kom emot henne, men Lunds tingsrätt tyckte inte att det var bevisat. Domstolen kom i stället fram till att 15-åringen bara passerade henne med en kniv i handen, vilket inte kan betraktas som ett olaga hot.

Skrämmande och hotfullt

Likadant resonerade rätten kring de andra eleverna som överklagat. Domstolen ifrågasatte inte att de upplevt det som skrämmande och hotfullt att befinna sig i närheten av en maskerad och beväpnad gärningsman som precis utfört ett knivdåd, men framhöll att mer ska till för att det ska bedömas som ett olaga hot.

Advokat Henrik Johnsson tycker att Lunds tingsrätt gjorde en alltför snäv och felaktig bedömning.

– Den här unge mannen har ju gått in på en skola iförd stridsmundering och beväpnad till tänderna. Han hade på sig skelettmask och hjälm och filmade det hela. Alla uppfattade det som en skolattack. Sedan har han rört sig i riktning mot de här ungdomarna, varpå de har blivit livrädda, hoppat ut genom fönster och flytt för sina liv – det är klart att de har uppfattat ett hot, säger han.

Femtonåringen själv erkände att han utsatt skolkamraterna för olaga hot, dock inte grovt, och gick med på att betala 10 000 kronor i skadestånd också i de fall han inte dömdes för.

Om hovrätten kommer fram till att de sju eleverna har utsatts för grovt olaga hot yrkar deras målsägandebiträde på att skadeståndet höjs till 20 000 kronor per person.

Fakta: Överklagandet

Den nya rättegången hålls i hovrätten över Skåne och Blekinge den 28 februari och den 2 mars.

Varken åklagaren eller 15-åringen har överklagat domen från Lunds tingsrätt. Han dömdes den 22 december till sluten ungdomsvård i två och ett halvt år för mordförsök mot en lärare, nio fall av grovt olaga hot mot elever och personal på skolan och för grovt hot mot tjänsteman.

Däremot har sju elever överklagat att Lunds domstol inte bedömde det de utsatts för i samband med våldsdådet på skolan som grovt olaga hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Eslöv

Mer i ämnet