FBI tipsade svensk polis efter att 15-åringen hotat om en skolskjutning i Australien. Foto: FBI

Polisen fick in tips från FBI om 15-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Bara några veckor innan skolattacken i Eslöv är polisen hemma hos 15-åringen i Eslöv. Orsaken är ett tips om oroväckande aktivitet på ett av de chattforum där han även planerade dådet i Eslöv.

15-åringen hade vid det tillfället utgett sig för att vara australiensare och beskrev i detalj hur han skulle utföra en skolattack på en skola i Australien. Polisen i Skåne fick ett tips från FBI i form av en skärmdump från chattforumet där användaren kunde spåras till 15-åringens IP-adress.

Polisen åkte hem till pojken

När tipset kom in åkte en polispatrull hem till 15-åringen i Eslöv och knackade på dörren för att prata med vårdnadshavare och barn.

– Han satt och blängde på mig som var den som pratade mest. Trots sin ringa ålder spände han ögonen i mig och vägrade sänka blicken, säger en av poliserna i ett förhör från förundersökningen.

Erkände hotet

15-åringen erkände i förhöret att det var han som skrivit hotet men sade att han inte menat något med det.

– Jag höll därefter ”det vanliga talet” om hans ålder nu som straffmyndig och dess konsekvenser inklusive hans möjlighet att resa i framtiden. Han satt tyst och tittade och nickade men det var ingen större reaktion där heller, säger polisen i förhöret.

I samband med besöket upprättas en anmälan om olaga hot och en anmälan till socialtjänsten görs. I sin anmälan skriver polisen att man bedömer att risken att dådet i Australien skulle verkställas är helt osannolik.

Enligt sektionen för grova brott i Malmö är det ovanligt att det kommer in tips från FBI på det vis som skett i Eslövsfallet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det var stort intresse när rättegången om skolattacken i Eslöv drog igång vid tingsrätten i Lund idag, berättar SVTs reporter Raphaelle Sisask på plats i Lund. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Eslöv

Mer i ämnet