Efter att ha knivhuggit en lärare i Källebergsskolan gick gärningsmannen ut ur skolan, där han möttes av en polis. Foto: Ur polisens förundersökning

Skolattacken i Eslöv – minut för minut

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skåne har tagit del av polisens förundersökning om skolattacken i Eslöv den 19 augusti. Den 15-årige misstänkte gärningsmannen direktsände attacken med hjälp av en mobiltelefon monterad på hjälmen. En film som nu används i bevisningen mot honom. Här kan du följa med i det 25 minuter och 36 sekunder långa klippet.

02:15 (minuter in i klippet)

Gärningsmannen står vid idrottsplatsen intill Källebergsskolan. Han slår på musik och går fram och tillbaka inför mobiltelefonen som är placerad på marken.

Skolattacken i Eslöv

Han bär mörka byxor, en skyddsväst, en mörk jacka med små svenska flaggor fästa på ärmarna, en skidmask och fingervantar med skelettmönster på.

Foto: Ur polisens förundersökning

04:07

Gärningsmannen tar upp kameran och fäster den på en hjälm som han tar på sig.

05:28

I bilden syns en kniv av längre modell som gärningsmannen håller i. Han rör sig mot skolan.

06:58

Samtidigt som han går viftar gärningsmannen med kniven så att den syns i bild. I hans vänstra hand har han en pistol. Han vänder sig flera gånger om och säger ”ah, scheisse”.

08:11

Gärningsmannen går in i skolan. Han kommer in i cafeterian där han passerar några elever och närmar sig en lärare. Läraren säger ”du har full mundering här”, och strax därefter börjar han skrika. Läraren lägger sig på golvet och ropar efter hjälp. Han håller sig för magen och skriker ”aj”.

08:28

Personal och elever är på väg in i cafeterian. En elev skriker ”vad är det som händer?”, och en annan ropar ”jag ringer fucking polisen”. En klassrumsdörr stängs och gärningsmannen börjar sparka på dörren. Ytterligare en elev säger att han ska ringa polisen, varpå gärningsmannen svarar ”kör på, kom igen!”.

08:56

Gärningsmannen fortsätter in i skolan. Där möter han en lärare som han ber sticka. Sedan säger han ”Hon är en bra lärare”.

09:04

Den skadade läraren ligger kvar på marken. Han säger ”ring ambulansen” till några kollegor som sitter vid honom. Gärningsmannen skrattar och går omkring i cafeterian.

12:55

Gärningsmannen säger ”Fan vad lång tid det tar för polisen att komma”. Han slänger ner saker på golvet och utlöser sedan brandlarmet.

15:06

Gärningsmannen riktar sina vapen mot elever som har hoppat ut genom klassrumsfönster. Foto: Ur polisens förundersökning

Gärningsmannen går ut ur skolan. Han går några meter bort, men vänder när han märker att elever har börjat hoppa ut genom klassrumsfönster. Både pistol och kniv riktas mot eleverna, samtidigt som han ber dem att sticka. Han skriker ”Vi ses i helvetet!”.

15:48

Polisen skriker ”lägg dig ned!” upprepade gånger, men gärningsmannen fortsätter framåt. Foto: Ur polisens förundersökning

En polisman dyker upp i bild. Polisen beordrar gärningsmannen gång på gång att lägga sig ned, men han fortsätter att gå. Polisen skriker ”lägg dig ned, jag skjuter” och avfyrar två varningsskott.

Det hörs sirener i bakgrunden och fler poliser kommer fram till platsen. Gärningsmannen trycks ned på marken av poliser. De beordrar honom att ligga still. Han identifieras och handfängslas.

21:03

Bilden blir grå och brusig. Polisröster hörs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Eslöv

Mer i ämnet