Lunds tingsrätt dömer den 15-årige pojken till ungdomsvård i två och ett halvt år. Arkivbild. Foto: Polisens förundersökning/Johan Nilsson/TT

15-åringen döms till sluten ungdomsvård

Uppdaterad
Publicerad

Lunds tingsrätt dömde på onsdagen den 15-årige pojke som knivhögg sin lärare på Källebergsskolan i Eslöv till sluten ungdomsvård i två år och sex månader. Han döms bland annat för mordförsök, grovt olaga hot och brott mot knivlagen.

Enligt tingsrätten utdelade 15-åringen knivhugget med avsikt att döda. 15-åringens försvarsadvokat invände vid rättegången att 15-åringen ångrade sig efter det att han utdelat hugget och att han därför inte skulle dömas för försök till mord utan för grov misshandel. Tingsrätten delar inte bedömningen, utan anser att 15-åringen gjort sig skyldig till mordförsök.

– Vi har gjort bedömningen att en person över 21 år skulle ha dömts till livstids fängelse för de här brotten. Åklagaren yrkade på drygt två års sluten ungdomsvård för 15-åringen men tingsrätten anser att omständigheterna är så försvårande att straffvärdet är högre än vad åklagaren bedömt det till, säger Linda Palmenäs, rådman vid Lunds tingsrätt.

Skolattacken i Eslöv

15-åringen döms även för nio fall av grovt olaga hot bestående av att han efter knivhugget mot läraren hotat elever och skolpersonal som befann sig på skolan med kniv och pistolliknande föremål.

Gärningsmannen ung

Enligt tingsrätten hade straffet blivit livstids fängelse om gärningsmannen hade varit över 21 år. På grund av 15-åringens unga ålder blir straffet nu istället sluten ungdomsvård i två år och sex månader.

15-åringen ska betala skadestånd på sammanlagt drygt 480 000 kronor till elever och personal på skolan och till polisen som hotades vid gripandet.

– Föräldrarna är skyldiga att solidariskt betala en femtedel av basbeloppet men annars är det här en skuld han kommer att ha med sig, säger Linda Palmenäs.

Skadades allvarligt

När 15-åringen inledde skolattacken bar han skelettmask och hjälm på huvudet med påslagen kamera för att livesända på nätet. Hans tilltänkta offer var muslimer och pridesympatisörer.

Läraren som råkade komma i 15-åringens väg på terminens andra skoldag fick ett djupt knivhugg i magen och skadades allvarligt. Fler på skolan skulle skadas eller dödas enligt pojkens ursprungsplan, men när läraren segnat ner ändrade han sig, har han berättat efteråt.

I klippet nedan kan du höra 15-åringens egna ord om skolattacken. Varning för obehaglig berättelse:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elevernas advokat: ”De känner sig inte sedda i den straffrättsliga bedömningen” Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Eslöv

Mer i ämnet