16-åringen är nära vän med pojken som dömts för skolattacken i Eslöv. Han märkte att vännen började må bättre under tiden på ett Sis-hem och ville därför också placeras på ett sådant. Foto: Polisens förundersökning

Elevens planer för skolattacken i Kristianstad – ville bli gripen

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan åtalades en elev för skolattacken i Kristianstad tidigare i år. Polisens förundersökning visar att dådet planerades i förväg och att han räknade med att bli gripen.

Klockan 09.13 den 10 januari kommer ett samtal till SOS Alarm.

– Jag har precis gjort en skolattack. Och jag ångrar mig, säger uppringaren.

En lärare och en elev har skadats när en vid tidpunkten 16-årig elev gått in i ett klassrum på NTI-gymnasiet i Kristianstad och knivhuggit dem.

Han berättar att han har haft tankar på att genomföra en skolattack i ett eller två år, men att de konkreta planerna bara har funnits i en knapp vecka.

”Det var för att hjälpa er förstå”

På skrivbordet i hans dator finns en samling filer.

– Det var för att hjälpa er förstå vem jag är och vad jag hade planerat att göra, säger han om dokumenten när han förhörs av polisen.

I den första filen som heter ”Info till polisen” har han skrivit ned uppgifter om sig själv så som personnummer, var han är född och vilka mediciner han tar.

Där finns även ett dokument där han har skrivit ned sina planer, en som han kallar A och en som han kallar B. Och i en tredje fil, ”Offer som jag hater”, finns en lista på olika elever och lärare.

Avviker från planen

Men när han utför gärningen är det inte mycket som stämmer överens med hans plan.

I planen nämns bland annat en yxa och i förhör nämner han att han hade planerat att halshugga sina offer, men att han kände att det var att gå för långt och ändrade sig.

Och den elev och den lärare som fysiskt skadades i attacken förekommer inte på listan. Han förklarar det med att listan i själva verket inte spelade någon roll.

Ville skickas till SIS-hem

Av förhören framgår att den misstänkte eleven mått väldigt dåligt innan dådet.

Och när polisen går igenom hans rum hittar de en hög med ihopvikta kläder och en lapp där det står ”Kläder – skicka till SIS där jag blir placerad” följt av en smiley.

Han berättar att han märkt att hans vän – 15-åringen som dömts för skolattacken i Eslöv – börjat må bättre sedan han kom till ett Sis-hem.

– Och då kände jag att eftersom han började må bättre och sånt, så kanske det hjälper mig också, säger han i förhör.

Rättegången inleds 17 maj i Kristianstads tingsrätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilden är ett klipp från övervakningsfilm i korridoren på NTI-gymnasiet. Gärningsmannen går genom korridoren med en kniv i sin högra hand. Foto: Polisens förundersökning

Hör åklagaren berätta om listan i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skoldådet i Kristianstad

Mer i ämnet