Tvådelad bild. Vänster: Barnbok med färgglada illustrationer. Höger: Person vid talarstol.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra hur förskolelärare, föräldrar och politiker resonerar kring barns språkutveckling. Foto: TT och SVT

Skolministern: ”Barn får en uppförsbacke om de inte kan svenska”

Publicerad

När barn med annat modersmål än svenska börjar skolan, ska de ha samma förutsättningar som andra barn. Det säger lagen.

– Vi ser att barnen behöver språklig stimulans och åren de är i förskolan är jätteviktiga, säger Cristina Reventa, förste förskollärare i Malmö.

På Kryddgårdens förskola i stadsdelen Rosengård i Malmö har många av barnen ett annat modersmål är svenska. Precis som på flera andra förskolor i landet.

– Vi arbetar med barnens språkutveckling på olika sätt och märker att de använder nya ord när de leker och är ute på gården, säger Edyta Johansson, förskollärare på Kryddgårdens förskola.

Hon och kollegerna arbetar med ord i olika sammanhang och uppmuntrar barnen att skriva och att låna hem böcker.

– Det är så viktigt att de lär sig skriva i tidig ålder, säger Edyta Johansson.

Språkliga förebilder

Programmet, som de använder på Kryddgårdens förskola, används också i tio andra kommuner i Sverige. Det togs fram för ett par år sedan som ett stöd till personalen och används idag av drygt 400 pedagoger runt om i landet.

– Det är viktigt att vi som pedagoger är språkliga förebilder. Vi ska inte bedöma barnen utan se vad vi själva kan göra för att hjälpa dem, säger Patrik Larsson, förste förskollärare i Malmö.

Stärka barnens språk

Skolverket har fått i uppdrag av skolministern att ta fram material som alla förskolor i landet kan använda för att utveckla barns språk. Det ska vara klart om ett år.

– Väldigt många barn idag kommer till skolan utan att ha tillräckliga kunskaper i svenska och för dem blir uppförsbacken väldigt lång, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Hon tillägger:

– Förskolan har en enormt viktig roll att stärka barns kunskaper i svenska språket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.