Michael Palmgren, verksamhetschef på Marint kunskapscenter. Foto: Göran Eklund

Skördetid för små miljökämpar

Uppdaterad
Publicerad

Satsningen på musslor i Öresund har blivit en succé. EU-kommissionen har satsat 16 miljoner kronor på idén, som nu visar sig bära frukt.

– Vi hade ambitionen att visa att det går att odla musslor i Öresund och det har vi lyckats med, säger projektledaren Rasmus Fredriksson.

Region Skåne, Malmö stad och Trelleborgs kommun står alla bakom projektet Bucefalos. Tanken är att de utplanterade musslorna ska äta alger, som är fulla med fosfor och kväve. När musslorna sedan skördas följer övergödningen med.

– Det har visat sig fungera bra, säger Michael Palmgren, på Marint Kunskapscenter i Malmö.

Salthalt ger större musslor

Musselodling fungerar bättre på västkusten, där den högre salthalten gör att musslorna blir större. Minimusslorna från Öresund är egentligen ätbara för människor, men storleken gör att de är svårsålda. Istället har man genomfört försök med att göra biogas av dem.

– Musslorna fungerar lika bra som matavfall när det gäller att göra biogas, men det finns en etisk problematik, säger Rasmus Fredriksson.

Kan bli hönsmat

Den etiska knäckfrågan handlar om huruvida det är försvarbart att odla levande djur för att göra biogas av dem.

– Vi har den sista pusselbiten kvar. Helt enkelt vad vi ska göra av musslorna när de hjälpt till att rena havet. Vi tittar på möjligheten att använda dem som råvara i foderproduktion. De skulle kunna bli till hönsmat, säger Rasmus Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.