Polisens tekniker på plats vid det kafét i Malmö, där skottlossningen ägde rum på måndagskvällen. Foto: TT

Tre döda och tre skadade efter skottlossning i centrala Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Tre män, 18, 27 och 29 år gamla, har avlidit och tre män har skadats i samband med skjutning vid ett kafé i centrala Malmö på måndagskvällen.

Polisen betraktar det hela som en särskild händelse och har gått in i så kallat stabsläge.

Polisen fick vid klockan 20.13 larm om skottlossning på Drottninggatan i Malmö, nära Rättscentrum och polishuset. Totalt sex personer fördes under kvällen till sjukhus.

– Det finns skadade som förts med ambulans till sjukhus och några som åkt med privatpersoner, säger Fredrik Bratt på polisens presstjänst.

Våldet i Malmö

Vid klockan 23.10 meddelade polisen på sin hemsida att en av de skadade personerna, en 18-årig man, hade avlidit. En dryg timme senare dör också en 29-årig man. På tisdagsmorgonen avled en 27-årig man. Männens anhöriga har underrättats.

Enligt polisen är alla inblandade män i olika åldrar och brottsrubriceringen är mord och mordförsök.

– Det finns ingen gripen eller misstänkt i det här ärendet just nu, säger Maya Forstenius, presstalesperson vid polisens ledningscentral 07.30-tiden på tisdagsmorgonen.

Hon kan heller inte säga något om skadeläget för de tre personerna som vårdas på sjukhus.

Person ska ha hörts skrika ”Nej!”

Skottlossningen ägde rum utanför ett internetkafé, och bilder från platsen visar hur polisens tekniker under natten undersökte vad som förefaller vara skotthål i ett av kaféets fönster.

Många människor fanns i närheten vid Värnhem när skotten avlossades och flera samlades runt avspärrningarna.

Enligt vittnen, lät det som att skotten avlossades från ett automatvapen. En person ska ha hörts skrika ”Nej!”.

Polisen vill inte kommentera uppgifterna, men säger att man har klarlagt vilket slags vapen det rör sig om.

– Vi stod och lagade mat och sedan lät det jättehögt, som om massa fyrverkerier sköts precis utanför. Men vi insåg att det var skottlossning och kastade oss på golvet, säger ett anonymt vittne till SVT Nyheter, som berättar att hon befann sig i en bostad i närheten av brottsplatsen.

Polisen går in i stabsläge

Andra uppgifter gör gällande att stora hylsor finns kvarlämnade på platsen. Polisen rubricerar det som en särskild händelse.

– Det innebär att vi har fler verktyg att använda, fler resurser. Vi går in i stabsläge och anser såklart att det är ett grovt brott, säger Stephan Söderholm, vid polisen.

Polisen spärrade av området och sökte bland annat med helikopter över staden.

En helikopter var över platsen strax efter händelsen. Foto: Natalie Medic / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet