Skurup – Bitter kommunal strid om kossor

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges bästa kobesättningar har blivit föremål för en bitter strid mellan Skurups kommun och övriga medlemmar i det Sydskånska gymnasieförbundet.

Korna finns sedan decennier på Nils Holgerssongymnasiet i Skurup. Kommunen vill köpa dem till marknadspris, men övriga kommuner säger nej efter anklagelser om avtalsbrott.

Nils Holgerssongymnasiets lokaler ägs av Skurups kommun. Men skolan drivs av de fyra kommunerna i Sydskånska gymnasieförbundet- förutom Skurup även Ystad, Sjöbo och Tomelilla. Och det är förbundet som äger djuren.

Men Skurups kommun har sagt upp avtalet med förbundet efter år av infekterade strider med de övriga kommunerna. De har också beslutat att själva driva skolan vidare, och vill därför köpa djuren.

Fast det kan de glömma. Åtminstone så länge de inte ”hostar upp” en stor summa pengar. Det handlar bland annat om merkostnader för att de lämnar förbundet, och om tidigare renoveringar som gjorts på skolor i Ystad.

– Jag skulle gissa att det handlar om ungefär 50 miljoner, säger Thomas Lantz (m), kommunalråd i Ystad.

Men enligt Skurups kommunalråd är det uteslutet, eftersom kommunen inte längre anser sig ha något ansvar för skolorna i Ystad.

– Du får inte avyttra pengar till en annan kommun utan att få någonting tillbaka. Det är ett brott mot kommunallagen, säger Niklas Sjögren (m), kommunalråd i Skurup.

Och medan diskussionerna fortsätter blir Göran Torsson mer och mer orolig för vad en flytt skulle innebära för djuren. Även LRF är engagerad i frågan. De befarar att det hela ska sluta med att Sveriges kanske jordbrukstätaste område blir utan lantbruksgymnasium.

– Eftersom att hela näringen är på väg upp, och vi behöver arbetskraft så vill vi ju ha utbildningen här också, säger Marianne Andersson, LRF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.