Hör Johan Bolinder (M) kommunalråd i Skurup berätta mer om beslutet. Foto: SVT

Skurup ger havsbaserad vindkraft kalla handen

Publicerad

Skåne har stora förutsättningar att öka den lokala elproduktionen med vindkraft, framförallt till havs. Men vindkraften väcker känslor och protester på många håll. I Skurup röstade de nej till vindkraft för 18 år sen. Och det nejet gäller än.

2001 presenterades planerna på en havsbaserad vindkraftsanläggning utanför den skånska Sydkusten. Men planerna på anläggningen mötte stort motstånd. Inte minst från de boende i Abbekås vid Skurups kommun korta kustremsa.

Året efter arrangerades en folkomröstning om havsbaserad vindkraft. Det blev ett nej. Och det nejet gäller än.

– Det förslag till havsbaserad vindkraft som förekommer vore ganska inskränkande på kommuninvånarnas vardag, inte minst estetiskt, säger Johan Bolinder (M) kommunalråd i Skurup.

Kommunalrådet i Skurup, Johan Bolinder (M). Foto: SVT

Hellre solceller än vindkraft

Idag finns fyra vindkraftverk i Skurup. I kommunens vindkraftspolicy pekas några enstaka platser ut som tänkbara för vindkraftsetablering.

– Jag ser inte förutsättningarna för mer vindkraft i kommunen. Just nu planeras för en av Sveriges största solcellsparker i ett av de områdena, säger Johan Bolinder.

När det gäller Skåne är det framförallt i vindkraft till havs den stora potentialen ligger, menar de på Länsstyrelsen i Skåne.

– Om man tittar på teknisk potential och vindförutsättningar i Skåne så finns den stora potentialen i volymer till havs, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne.

Utredning om kommuners vetorätt

Just utreds nu kommunernas så kallade vetorätt ska begränsas, vilken kan göra det svårare för kommuner att stoppa vindkraftsprojekt i framtiden.

– Jag ser ganska allvarligt på det. Dels ser jag det som en inskränkning i det kommunala självstyret, men också en inskränkning i demokratin eftersom vi har haft en folkomröstning här i Skurup.

Länsstyrelsen i Skåne har i sitt remissvar ställt sig positivt till förslaget att begränsa kommunerna möjlighet att stoppa vindkraftsutbyggnad.

– För att vi ska få en hållbar vindkraftsutbyggnad, är det viktigt att kommunerna är politiva till vindkraftsetableringar. Samtidigt får man komma ihåg att Skåne och Sveriges energiförsörjning inte bara är en kommunal angelägenhet, så det är viktigt att man kan höja blicken litegrann. Men det är det som är utmaningen så klart, säger Sandra Johanne Selander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.