Skyddsjakten gäller endast en individ, som vid minst fyra tillfällen rivit tamboskap i Kronobergs län. Den 1 augusti rev vargen får i Osby. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Skyddsjakt på varg i nordöstra Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på varg i nordöstra Skåne. Beslutet gäller en varg, som vid flera tillfällen angripit tamboskap i Kronobergs län.

Beslutet kommer, sedan länsstyrelsen i Kronobergs län i söndags införde skyddsjakt på samma varg. Skyddsjaktområdet i Skåne berör delar av Osby och Hässleholms kommun på gränsen mot Kronobergs län, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande. 

– Det finns en uppenbar risk för ytterligare angrepp i området. Vi anser att skyddsjakten även bör omfatta ett område i norra Skåne där samma varg har begått angrepp, säger Nils Carlsson, tillförordnad enhetschef på länsstyrelsen i Skåne. 

Vargen i Skåne

Minst fyra gånger

Sedan mitten av juli har fem angrepp skett i Kronoberg. DNA-analyser visar att de fyra första orsakats av samma varghane. Det femte fallet har ännu inte analyserats. 

Den 1 augusti rev vargen får även i Osby kommun. Även i Halland har angrepp skett. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet