Beslut om skyddsjakt på varg överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket har fått in tre överklagaden av beslutet att tillåta skyddsjakt på den varg som rivit totalt 24 får i sydösta Skåne.

Det är en privatperson, en rovdjursförening samt en privatperson som också samlat in en namninsamling med 118 namn, som överklagat beslutet.

Skyddsjakten ska enligt beslutet inledas den 21 augusti, oavsett om det överklagas. Men en av de överklagande begär inhibition, det vill säga att beslutet om skyddsjakt inte verkställs förrän överklagandet har behandlats, något som Förvaltningsrätten nu måste ta ställning till.

Vargen i Skåne

Så här skiver de klagande bland annat:

”Skyddsjakten ska stoppas innan det utretts vilken varg som genomfört attackerna.

Annan lämplig lösning ska prövas innan skyddsjakt beviljas.

Skulle det visa sig att vargen är viktig för gynnsam bevarandestatus för den svenska vargstammen   ska skyddsjakt inte beviljas för den vargen.”

”Vill på detta sätt överklaga beslutet om skyddsjakt på varg som är tänkt att verkställas 20 130 821. Anser att djurägare bör kosta på sig bättre inhängnader eller alternativa skyddsåtgärder.”

”Inga DNA-bevis finns och dessutom har fårägare blivit informerade om att vargen kommit till Skåne i över två år. Det finns inget som bevisar vilken varg beslutet avser och man har inte ens klara bevis på att det är varg i samtliga fall (...) Vi begär inhitition med omedelbar verkan.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet