Foto: Firas Razak/SVT

Skyddsnivån ligger kvar efter viruslarmen i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Två fall av fågelinfluensa har konstaterats i Skåne. Statens veterinärmedicinska anstalt betraktar utbrotten som allvarliga för fågeluppfödningen i landet. Jordbruksverkets höjda skyddsnivå ligger kvar.

Fallet av fågelinfluensa i en ankbesättning utanför Helsingör i Danmark fick på måndagen Jordbruksverket att höja skyddsnivån för alla svenska fjäderfän.

På onsdagen rapporterade Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) att två fall konstaterats också i Skåne. Ett hos en död Knipa i närheten av Falsterbo och ett på en stor hönsgård utanför Helsingborg, där 37.000 värphöns ska avlivas.

Fågelinfluensa i Skåne

– När vi har en spridning bland vilda fåglar utgör det en risk för fjäderfäproducenterna, vilket vi fick se direkt. Fallet i Helsingborg är jätteallvarligt för den enskilda företagaren och ett enormt slag, säger Karl Ståhl vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Skyddnivån kvar

Efter att myndigheten rapporterat om fallen meddelar Jordbruksverket att skyddnivån kommer att ligga kvar på den höjda nivå som beslutades i början av veckan.

– Vi kommer inte att höja skyddsnivån nu i alla fall. Vi ska vi ta hand om de här fallen. Det här är inte bra, men inte heller förvånande eftersom det här viruset har dragit som en våg över Europa i höst, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Upptäcktes av veterinär

Den döda sjöfågeln i Falsterbo rapporterades till SVA av en privatperson. Fågeln fastnade sedan i rutintest för fågelinfluensa och Newcastlevirus.

Utbrottet på hönsgården utanför Helsingborg upptäcktes vid en veterinärkontroll. Det är ett fågelvirus, men provet är inte helt färdiganalyserat än.

– Vi vet att det är ett H5-virus, men inte om det är N8, även om det är troligt, säger Karin Åhl.

Sedan i måndags gäller att alla fjäderfä i tambesättningar i Sverige ska hållas inomhus. Undantag får göras om det skulle innebära att fåglarna utsätts för onödigt lidande.

”Kan räcka med fågelskit”

Ankor, gäss, och strutsfåglar kan hållas inhägnade utomhus, men foder och vatten ska ges inomhus eller under ett skydd. Andra hobbyfåglar i fångenskap ska också hålla inhägnade.

– Det är viktigt hålla isär tamfåglarna från vilda fåglar så mycket man kan. Och att inte ta in några främmande fåglar eller människor i besättningen. Det kan räcka med att man gått i fågelskit.

Har allmänheten i Skåne anledning att vara orolig efter det här?

– Nej, inte för sin egen hälsa. Men om man har fåglar ska man vara väldigt försiktig och tänka sig för, säger Karin Åhl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fågelinfluensa i Skåne

Mer i ämnet