Skånes universitetssjukhus i Lund. Foto: Emil Langvad/TT

Skyddsombud på SUS har hotats och kränkts

Publicerad

Var tionde skyddsombud i Vårdförbundet har utsatts för kränkningar och hot från sina chefer. Framför allt på Skånes universitetssjukhus i Lund har uppdraget som skyddsombud blivit tuffare.

Det visar en nyligen genomförd enkät av tidningen Vårdfokus. Resultatet stöds även av en liknande undersökning som den fackliga centralorganisationen LO gjorde redan 2016.

Vårdförbundets ombudsman Tobias Bergin fick höra om olika händelser som drabbat skyddsombuden och begärde i slutet av förra året en tvisteförhandling med Region Skåne. Förhandlingen gällde fem skyddsombud som ansåg sig ha blivit kränkta av chefer när de ställt krav på en förbättrad arbetsmiljö eller sammanhängande semester för personalen.

– Det kan vara direkta hot om repressalier som till exempel att inte kunna få en lönestegring. Det kan handla om skuldbeläggande eller direkta hot liknande ”Ni ska få se vad som händer om ...”, säger Tobias Bergin, ombudsman för Vårdförbundet i Skåne, till SVT.

”Gått överstyr”

Han är inte förvånad över att kränkningar och hot mot skyddsombud har blivit såpass vanliga.

– Enhetschefer, verksamhetschefer och områdeschefer har en tuff uppgift att få ihop bemanningen av sjuksköterskor. När skyddsombuden ställt krav på att komma till rätta med arbetsmiljöproblem, har det gått överstyr för dessa chefer. Men då är det viktigt att arbetsgivaren agerar. Som chef måste man kunna skilja på sak och person, säger Vårdförbundets ombudsman Tobias Bergin.

Delvis lyssnat på kritiken

Björn Eriksson, förvaltningschef för Skånes universitetssjukhus, delar inte bilden av att skyddsombuden utsatts för systematiska kränkningar eller hot. Samtidigt säger han sig vilja lägga grunden för ett nytt förtroende inom organisationen. Till Vårdfokus säger han:

– Vi kan bättre än så här. Det har bildats en partsgemensam grupp som ska stötta och utbilda både skyddsombud och chefer. Med tanke på att det är ett hårt tryck i vården med ganska många överläggningar, behöver vi tillsammans se till att det blir bra arbetsförhållanden.

Tuffa förhandlingar klara

Vårdförbundet säger att de nu har förhandlat klart med Region Skåne och menar att SUS i Lund har tagit till sig av kritiken, lovat åtgärder och redan gjort vissa förbättringar.

– Kränkningar och hot kan vi aldrig acceptera. Vi har varit väldigt tydliga och har haft tuffa förhandlingar. På sikt vågar ingen ta på sig rollen som skyddsombud om kulturen inte ändras, säger Tobias Bergin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.