”Det var ett slag i magen”, säger Ann-Sofi Axelsson som var skyddsombud och personlig assistent i Skåne. Foto: Ebba Torstensson/SVT

Skyddsombud ville ha mer skyddsutrustning – blev uppsagd

Uppdaterad
Publicerad

Ann-Sofi Axelsson jobbade som personlig assistent och skyddsombud på Brukarkooperativet Jag fram tills i november. Då blev hon uppsagd på grund av personliga skäl, enligt företaget. Men det är inte den riktiga förklaringen, enligt henne själv.

– Det var en häxjakt mot mig. Allt började efter att jag anmält att det inte fanns skyddsutrustning, säger hon.

I fjol när pandemin bröt ut fick Ann-Sofi Axelssons brukare coronasymtom, men kvinnans personliga assistenter hade ingen skyddsutrustning. Företaget tyckte det räckte med det som fanns, handskar, handsprit och brukarens målarförkläde.

Ann-Sofi bad då företaget att ta fram skyddsutrustning så att de skulle kunna känna sig tryggare. När hon inte fick något gehör anmälde hon det till arbetsmiljöverket, genom en 6:6a-anmälan.

– Då blev det sura miner hos cheferna. De tyckte att vi hade tillräckligt med skyddsutrustning.

”Jag älskade mitt jobb”

Sammanlagt jobbade Ann-Sofi nästan fem år som personlig assistent på företaget. Det sista året var hon skyddsombud.

– Jag och min brukare kom väldigt bra överens. Vi skrattade, busade. Det räckte med att se henne, hon gjorde ju min dag. Jag älskade mitt arbete, det gjorde jag.

75 000 i avgångsvederlag

När Ann-Sofi jobbade ett pass i november lovade hon sin brukare att komma tillbaka snart igen, precis som hon alltid gör. Så blev det inte. Istället blev hon arbetsbefriad på dagen. Här tog hennes fackförbund Kommunal vid. Efter förhandlingar kom det slutgiltiga beskedet i slutet på februari:

– Det blev ingen återanställning och de kommer betala ut 75 000 kronor i en engångssumma.

Repressalier mot skyddsombud

8 av 35 fackförbund inom LO/TCO/SACO säger att repressalier mot skyddsombud ökat under de senaste fem åren, enligt en enkät som Uppdrag granskning gjort. En av dem är Kommunal, som från centralt håll säger att de driver fler tvister nu jämfört med tidigare år vad gäller hindrande av skyddsombud.

”Det är smutsigt gjort”

Brukarkooperativet Jag menar att Ann-Sofi Axelssons 6:6a-anmälan inte alls har något med hennes avslutade anställning att göra. I ett mejl skriver de:

”Samarbetet med den assistansberättigade fungerade inte längre. Vi beklagar det, och har försökt att medverka till att lösa konflikter och återupprätta förtroendet.”

– Det är lögn att de försökt samarbeta. Jag tycker det är smutsigt gjort. Man gör inte så mot människor. Det är människor vi arbetar med och vi assistenter är också människor, säger Ann-Sofi Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.