”Vi har fått klagomål från privatpersoner, kommunen och myndigheter”, säger Peter Landgren. Foto: SVT

5 000 skyltar ska bort: ”Det är dags att ta ansvar för miljön”

Publicerad

5 000 reklamskyltar med bilder på mäklare och deras objekt – det placerade Skandiamäklarna Landgren ut i Skåne under 2019. Nu väljer firman att ta bort samtliga skyltar i länet.

– Det är dags att ta tag i detta nu och ta ett gemensamt ansvar för vårt gröna rum, säger Peter Landgren, som äger en mäklarfirma.

Under flera års tid har mäklarfirman mottagit klagomål från privatpersoner, myndigheter och kommunen.

– En gång hade någon samlat ihop tjugo skyltar och placerat dem vid en av Malmös kyrkogårdar och det ögonblicket var avgörande, säger Peter Landgren.

Klagomål från kommunen

Förutom upprörda privatpersoner har även kommun och polis framfört klagomål till firman. Från kommunen handlar det främst om att skyltarna är i vägen för det kommunala arbetet, som till exempel gräsklippning, och att de skräpar ner staden.

– Skyltarna ska tas bort när bostaden är såld. Men i ärlighetens namn så har det inte blivit så och ofta hamnar skyltarna under en gräsklippare, säger Peter Landgren.

”Lite av en gråzon”

Det är hos polisen som mäklarfiirmorna ska ansöka om tillstånd för att skylta i den offentliga miljön.

– Det är lite av en gråzon och den zonen har vi rört oss i. Och det stämmer – vi har inget tillstånd, säger Peter Landgren.

Nu ska de tusentals mäklarskyltar som firman satt upp i Skåne plockas bort. 

– Vi hoppas att andra hänger på detta, avslutar Peter Landgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.