Skyttetalang missade EM efter förbundsmiss

Uppdaterad
Publicerad
18-årige skyttetalangen Oscar Nilsson från Lönsboda missade junior-EM i Ryssland efter en registreringsmiss. Förbundet hade nämligen anmält en annan Oscar Nilsson.

Lönsbodaskytten Oscar Nilsson kvalificerade sig till junior-EM i Ryssland i början av året och åkte till Moskva för att tävla i luftpistol. Det skulle bli Oscars första stora internationella mästerskap. Men riktigt så blev det inte.

När Oscar skulle registrera sig i söndags visade det sig att inget stämde. Varken fotot eller personnumret överensstämde med den person som Svenska Skyttesportförbundet hade anmält till tävlingen.

Förbundet hade nämligen anmält en annan Oscar Nilsson som fanns i deras databas, en några år yngre Oscar som var lerduveskytt men stavade sitt namn likadant.

– Det var jättechockerande. Ingen kunde föreställa sig det, varken någon av ledarna eller någon av skyttarna. Det fanns inte med i våra tankar direkt. Jag blev väldigt ledsen, säger Oscar Nilsson.

Förbundet beklagar klavertrampet

Oscar stoppades från att tävla men valde ändå att stanna kvar och skjuta utom tävlan.

– Vi har tränat väldigt länge för EM så det var inte så roligt, säger Oscar Nilsson som nu är på väg hem från Ryssland.

Svenska Skyttesportförbundets sportchef Jonas Edman beklagar det som hänt och säger till Sydnytt att den rätte Oscar Nilsson inte fanns registrerad i deras databas vilket gjorde att när man sökte upp Oscars namn dök fel Oscar upp. Men eftersom namnet stämde trodde man att det var rätt person och denne Oscar Nilsson anmäldes istället.

– Det är i allra högsta grad ett mänskligt misstag. Att det fanns två Oscar Nilsson och dessutom i samma ålder är maximal otur, säger Jonas Edman.

Diskuterar kompensation

Men felet upptäcktes först när Oscar kom till Ryssland och då var det för sent att göra någonting åt det.

– Felet är helt och hållet vårt men vi hoppades att det skulle gå att ordna. Det enda vi kunde göra var att vädja till arrangören men de valde att följa regelverket.

Nu diskuterar förbundet hur man kan kompensera Oscar för den missade erfarenheten.

– Det är tråkigt som satan och jag lider med Oscar. Nu får vi försöka hitta en annan bra internationell tävling som han kan få åka på, säger sportchef Jonas Edman.

Vad ska ni göra för att något sådant här inte ska hända igen?

– Vi får titta över vårt regelverk och försöka skapa ett ännu tätare nät. Vi ska försöka göra allt vi kan för att det inte ska hända igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer