Foto: Montage/Scanpix

Staffanstorp: Slängda kvitton polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Efter Sydnytts avslöjande att Staffanstorp har gallrat de dokument som ska visa på vilka utbetalningar kommunen gjort till olika politiker, har händelsen nu polisanmälts.

Det visade sig att Staffanstorps kommun har kastat de kvitton som ska visa på vilka utbetalningar kommunen gjort till politiker hela sju år tidigare än vad lagen tillåter.

– Jag reagerade på att de bara hade sparats i tre år. Det kan ju inte stämma, tänkte jag, de ska ju sparas i tio år, säger fullmäktigeledamoten Cecilia Cavallin (MP) i Staffanstorp. Det var hon som i fredags anmälde händelsen till polisen.

Kvitton ska sparas i tio år

Och Cecilia Cavallin har helt rätt i att sådana kvitton ska sparas i tio år enligt den kommunala redovisningslagen.

Alla de kvitton som politikerna lämnat in till kommunen för att få ersättning för utlägg har kastats av Staffanststops kommun redan efter tre år – istället för tio år, som lagen säger.

– Jag var tvungen att anmäla det så att det blir utrett, och framför allt för att andra kommuner ska kunna ta lärdom och se över sina egna rutiner för kvittohantering, säger Cecilia Cavallin, till Sydnytt

Stormigt kring Staffanstorp

Det har blåst rejält kring Staffanstorps kommunpolitiker den senaste tiden.

I förra veckan sjukskrev sig det tidigare kommunalrådet Michael Sandin (M) för sina alkoholproblem. Det var efter att SVT:s Uppdrag Granskning visat att politiker och tjänstemän ägnat sig åt vidlyftig alkoholkonsumtion under en resa till fastighetsmässan i franska Cannes, som Sandin blev sjukskriven.

Och när Sydnytt senare granskade de ersättningar som kommunen betalat ut till Sandin under de senaste två åren, så visade det sig att han låtit Staffanstorpborna betala alkohol för tusentals kronor. 

Men nu är det omöjligt att ta reda på hur mycket alkohol invånarna faktiskt betalat åt politikerna före 2011.

”Låter som man brutit mot lagen”

Cecilia Jansson, ekonomichef på Staffanstorps kommun, förklarar händelsen med att kvittona hamnat bland löneutbetalningar – och sådana papper får man slänga efter tre år.

– Vi har helt enkelt gallrat ut och kastat underlag som borde ha sparats i tio år, och det har vi gjort efter tre. Den metoden har man använt under ganska lång tid, och trott att man följt regelverket, säger Cecilia Jansson.

Men är det ett giltligt skäl, att man inte haft kunskap?

– Giltlig förklaring... Det är på det sättet det har skett, säger Cecilia Jansson.

På Skatteverket svarar experten på redovisningsfrågor, Mats Schröder, så här:

– Det låter som att man brutit mot lagen om kommunal redovisning . Där gäller tio års arkivering för räkenskapsinformation som ju dessa kvitton är.

Att kvittona slängts i tron om att de ingår i löneutbetalningar spelar ingen roll, enligt Mats Schröder.

– Det är likväl räkenskapsinformation, och ska arkiveras, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spritnotor i Staffanstorp

Mer i ämnet