Kamp om Lunds grönska

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll runt om i Lund växer nu proteströrelser fram mot planerade bostadsbyggen.

Kommunen vill förtäta staden för att möta bostadsbehovet, men det är ett behov som krockar med motståndarnas tankar om en öppen stad.

Folkparken i Lund är en av Sveriges första – det vittnar de ståtliga ekarna och bokarna om.

– Det är hundra års leveranstid på de här träden. Så det verkar dumt att bara kassera dem, säger Malena Larsvall.

Flera höghus

Malena Larsvall tillhör förgrundsfigurerna i gruppen som vill rädda Folkparken från exploatering.

I parken vill kommunen bygga flera höghus, och det är inte första gången de försöker.

– I tre omgångar sedan 60-talet har kommunen försökt exploatera och varje gång har det blivit folkstorm. Men politikerna har också visat civilkurage. Det här berör folk, säger Malena Larsvall.

Kommunen står inför ett problem – att möta det ständigt ökande behovet av bostäder, utan att ta åkermarken i anspråk.

Svårt att nå målet

Det finns en politiskt överenskommelse om att bygga 8000 lägenheter under 40 år genom förtätning av staden, men det målet är svårt att nå.

– Om vi varje gång hamnar i de här problemen klarar vi inte ambitionerna vi har varit politiskt överens om, säger Christer Wallin (M), ordförande i byggnadsnämnden.

– Jag tror att det är riktigt att satsa på förtätning. Det finns ett behov av studentbostäder, men det finns massor av mark i närheten som är byggbar, utan att man behöver ge sig på parken, säger Malena Larsvall.

Träden räddas

Gruppens protester tycks delvis ha gett resultat. Kommunen har lovat att tänka om när det gäller Folkparken, så åtminstone de flesta av träden räddas.

– Ja, protesterna har varit bra och konstruktiva. De är de som har gjort att vi tänkt om, säger Christer Wallin (M).

Detsamma gäller ett annat projekt i norra Lund. Planerna på att bygga höghus i Borgarparken har funnits i tio år. Lika länge har det protesterats och kommunen har gett efter på flera punkter, så att mindre parkmark går åt till de fyra husen.

Kommunen vill tillföra ny parkmark i andra änden av parken för att kompensera.

– Bytet är fantastiskt för lundaborna. Vi slipper ta vår dyra jordbruksmark i anspråk och vi tar istället en liten bit av en hundrastgård, säger Christer Wallin (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.