Polisens tekniker undersöker brottsplatsen där mannen hittades död. Foto: TT

Slog ihjäl maken med yxa – döms till 16 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Hjärup döms till 16 års fängelse för mord på sin make. Hon slog ihjäl mannen med hjälp av en yxa i ett förråd. Kvinnan frias dock för grov mordbrand i samband med mordet.

Händelsen inträffade den 30 januari i år. Den nu 47-åriga kvinnan kontaktade larmnumret 112 och sade att hennes man hade skadat sig och att han brann. Brandkåren hittade den döde 53-årige mannen sittande i en solstol i förrådet. Då ska elden ha varit släckt.

Strax efteråt greps hustrun, misstänkt för mord.

Enligt åtalet hade hustrun slagit mannen med yxa innan hon fortsatte med att hälla bensin på kroppen och tända på. Därefter utövade hon våld på kroppen med hjälp av en hammare medan hon hade SOS Alarm på tråden. Då låg mannen i och bredvid en solsäng i en mindre förrådsbyggnad. Mannen ska ha varit påverkad av både alkohol och sömnmedel vid tillfället.

Nekade till brott

En mindre sinnesundersökning, enligt paragraf sju, visar att kvinnan inte har någon allvarlig psykisk störning.

Kvinnan nekar till brott och säger sig inte ha haft något med sin makes död att göra. Men Lunds tingsrätt anser att hon är skyldig till mord och dömer henne till 16 års fängelse. Hon frikänns emellertid från mordbrand, även om rätten anser det klarlagt att hon anlagt branden.

”Det finns ingen som har sett henne utföra gärningen, men genom den bevisning åklagaren har redovisat – framför allt analysen av blod i förrådet och på olika klädesplagg som tillhörde henne, genom valet av mordplatsen och på grund av ett antal andra omständigheter – anser tingsrätten att åtalet är styrkt och att hon ska dömas för mord”, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl i ett pressmeddelande från tingsrätten.

Kvinnans inställning

Hustrun uppger även att hon inte gett sin man några sömntabletter. Hon förnekar också att hon utövat våld mot honom och att hon har anlagt branden i förrådet.

Hon har berättat för tingsrätten att hon inte vet hur makens blod hamnat på hennes kläder, men har samtidigt redovisat möjliga förklaringar till det. I övrigt har hon ingen förklaring till det inträffade.

Enligt den rättsmedicinska utredningen och vittnesförhör har åklagaren styrkt att mannen avled av upprepat trubbigt och skarpt våld mot huvudet, möjligen i kombination med blödning. Skadornas omfattning och placering utesluter att han själv skulle ha kunnat orsaka dem.

Ekonomiskt motiv

Enligt åklagaren var motivet bakom mordet främst ekonomiskt. Kvinnan hade genom smålån och kortkrediter fått skulder på ungefär en miljon kronor samtidigt som maken genom äktenskapsförord var ensam ägare till parets hus. Åklagaren menar att om maken dog skulle hustrun ärva allt, medan vid en skilsmässa skulle hon vara totalt utblottad.

Sammantaget fem målsägande och femton vittnen har hörts med anledning av åtalen för mord och grov mordbrand.

Kvinnan ska vara fortsatt häktad till dess att domen i ansvarsdelen vinner laga kraft. Fastigheten är fortsatt avspärrad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.