Foto: SVT

Slut för ekologisk sallad i kruka

Uppdaterad
Publicerad

Ekologisk sallad i kruka får inte längre odlas i Sverige, enligt de nya EU-reglerna. Ett beslut som inte är populärt varken hos odlarna eller politikerna.

En ny ekoförordning blev klar förra veckan efter fyra års förhandlingar i EU. Ulf Jönsson, odlare i Påarp utanför Helsingborg, har oroligt följt förhandlingarna och menar att södra Europas odlare säkert är glada men att de nordiska blev förlorarna.

– Vi är oerhört besvikna på de här reglerna, säger han.

Även landsbygdsminister Sven Erik Bucht (S) är besviken.

– Vi försökte att göra allt tillsammans med Danmark och Finland för att få de andra länderna att också godta ekologisk sallad, säger han.

Stopp 2021

Reglerna handlar om odlingar direkt på marken och odlingar i upphöjda bäddar eller krukor. Gurkor och tomater på upphöjda bäddar har fått dispens tolv år framåt. Örter och blommor får säljas i kruka men ekologisk sallad i kruka får stopp redan 2021.

– Jag är sur på våra politiker som inte stod upp för oss och irriterad på att vi inte kan leva upp till konsumenternas krav. Det borde politikerna verkligen skämmas för, säger Ulf Jönsson.

– I slutändan tvingades vi rösta ja. Det handlade om andra undantag som vi fick igenom, säger Sven Erik Bucht (S).

Han nämner bland annat undantag för gurkor och tomater och avhorning av djur och menar att hade de inte gått med på en del hade det blivit ännu värre.

Direkt på marken ekologiskt hållbart

Anledningen till stoppet är att EU menar att det inte är ekologiskt hållbart att odla på annat sätt än direkt på marken – vilket är grundtanken för ekologisk odling. Men det kan vara svårt i nordiskt klimat.

Att salladen i kruka försvinner kan innebära slutet för växthusodlad sallad och att vi i Sverige blir hänvisad till att importera.

– Majoriteten i EU hade den här uppfattningen och vi är med i EU och där är det majoriteten som beslutar i sådana här saker, säger Sven Erik Bucht (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet