Sojakorv får inte längre kallas korv i Frankrike. Foto: TT arkiv

Sista ”sojakorven” såld i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Vegetarisk mat får inte längre marknadsföras med ord som ”stek”, ”korv” eller ”bacon”. Åtminstone inte i Frankrike, som antagit en lag som ska hindra att konsumenterna vilseleds.

Sojabiff, grönsaksstek och tofukorv. I kyl- och frysdiskarna finns det gott om vegetariska halvfabrikat som med form, smak och inte minst namn försöker väcka kött-associationer.

Konsumentskydd

Men i matlandet Frankrike är åtminstone det sistnämnda numera förbjudet, rapporterar AFP. I torsdags antog parlamentet nämligen en lagändring som stipulerar att livsmedel som säljs med ord som leder tankarna till kött också måste innehålla kött.

Förslaget är väckt av ledamoten Jean Baptiste Moreu, en lantbrukare från president Macrons regerande parti ”La république en marche”.

Foto: Skärmdump Twitter

Syftet är att komma till rätta med begreppsförvirringen, stoppa falsk marknadsföring och skydda konsumenterna från att bli ”vilseledda”. Moreu menar att fransmännen måste få bättre information om vad de stoppar i munnen och att mat som benämns ”stek” och ”korv” därför garanterat ska innehålla kött.

Dryga böter

Tillverkare och försäljare som bryter mot de nya bestämmelserna och marknadsför sina vegetariska halvfabrikat i chark-klingande ordalag riskerar böter på över tre miljoner kronor.

Kampen mot kötthärmande vegomat förs på fler håll. Tysklands förre jordbruksminister krävde förbud mot ”pseudokött” som vego-schnitzel och vegansk currywürst, men någon lagstiftning finns ännu inte på plats.

Mejeriprodukter skyddade

Den nya franska lagstiftningen lutar sig mot den EU-förordning som slår fast att termer som ”smör”, ”grädde”, ”yoghurt”, ”mjölk och ”ost” ska vara förbehållna mejeriprodukter. Undantag görs endast för vegetariska produkter med redan etablerade namn som exempelvis kokosmjölk och jordnötssmör.

Något liknande gemensamt regelverk för att skydda köttprodukter finns inte. Och trots att flera EU-parlamentariker krävt ett sådant finns det i nuläget inte några planer på att införa det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer