• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungdomar ska vända sig till ungdomsmottagningar för att få tag på gratis kondomer. Men i Skurups kommun finns ingen ungdomsmottagning. Foto: Hans Larsson/SVT

Slut med gratis kondomer till skolor i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne slutar dela ut gratis kondomer till skolorna. Orsaken är den ansträngda ekonomin. Ett dåligt beslut, tycker Julia Bengtsson, skolsköterska på Nils Holgerssongymnasiet i Skurup.

2011 startade Region Skåne ett projekt där kondomer delades ut gratis till verksamheter som exempelvis skolor. Distributionen sköttes av Smittskydd Skåne. Men nu har projektet löpt ut och från och med i år går det inte att få kondomer gratis hos skolsköterskan.

”Region Skånes ansträngda ekonomiska läge gör att alla verksamheter har fått se över sina kostnader och det finns det inga möjligheter att fortsätta med gratis kondomdistribution”, skriver Region Skåne i ett mejl.

”Skadar relationsbyggande”

Skolsköterskan Julia Bengtsson som jobbar på Nils Holgerssongymnasiet i Skurup förstår Region Skånes behov av att spara pengar, men delar sin oro inför eventuella konsekvenser.

– Det finns risker med fler oönskade graviditeter och fler antal fall av könssjukdomar. Det rimmar dåligt eftersom vissa könssjukdomar ökar i samhället, menar Julia Bengtsson.

Gratis kondomer i Stockholm

Medan Region Skåne har valt att spara in på kondomerna, får ungdomar i Stockholmsregionen däremot fortfarande gratis kondomer på skolorna. I Västra Götaland finns inget program som erbjuder kondomer på skolor.

Ingen ungdomsmottagning i Skurup

Region Skåne påpekar i sitt mejl att möjligheten att få tag i gratis kondomer fortfarande finns på ungdomsmottagningar i länet. Men för ungdomar i kommuner som Skurup, som saknar en ungdomsmottagning, blir det svårare.

– Jag tycker att det är tråkigt att ungdomar i små orter som inte har en ungdomsmottagning blir drabbade, säger skolsköterskan Julia Bengtsson.

Hör skolsköterskan uttrycka sin oro i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.