– I förra veckan bestämde vi oss för att göra en förstudie, säger Anna von Reis avdelningschef i Malmö stad Foto: TT

”Sluta slå” – Malmö testar ny metod mot våld i nära relationer

Uppdaterad
Publicerad

Malmö vill inleda försök med en variant av projektet Sluta skjut, men nu som en insats mot våld i nära relationer. Fokus ska ligga på att få män att sluta slå sina partners.

Sluta skjut har varit en framgång i kampen mot gängskjutningar i Malmö, och nu har styrgruppen för projektet beslutat att göra en förstudie om möjligheter att ta efter en amerikansk metod för att stoppa våld i nära relation, något Sydsvenskan var först med att rapportera.

Metoden är framtagen vid John Jay College of Criminal Justice, som även låg bakom det projekt som i Sverige blev Sluta skjut.

– Vi började ett samtal inom ramen för Sluta skjut och i november började vi prata djupare om vi skulle titta närmare på den här metoden och i förra veckan bestämde vi oss för att göra en förstudie, säger Anna von Reis avdelningschef i Malmö stad och medlem i styrgruppen för Sluta skjut.

Klart i juni

Förstudien, där man undersöker hur metoden fungerar utifrån svenska förhållanden och lagar, beräknas vara klar i juni.

– Jag hoppas personligen att vi skulle komma så långt att vi vill prova och se om det här kan ge effekter, säger Anna von Reis.

Positivt från polisen

Även Malmöpolisen är positivt inställda till projektet.

– Jag ser jättepositivt på det här. Jag tror att man skulle kunna nå en hel del av de här gärningsmännen på det här sättet, och därmed skydda kvinnorna, säger Viveka Smidvall, sektionschef för Malmöpolisens arbete mot brott i nära relation, till Sydsvenskan.

Se Anna von Reis berätta om projektet i videon.

Sluta skjut

Sluta skjut är ett samarbete mellan Malmö stad, polisen, Kriminalvården och Brottsförebyggande rådet och riktar in sig på nyckelpersoner inom grovt kriminella kretsar.

De individer som är mest drivande i det grova våldet i en stad ska nås av ett tydligt budskap: Våldet måste få ett slut. För den som fortsätter blir det hårda konsekvenser, både för individen och den gruppering han ingår i.

Detta kombineras med erbjudande om stöd till dem som vill lämna kriminaliteten.

Projektet sjösattes 2018 och gängskjutningarna i staden har sedan dess minskat. Projektet har förlängts i tre år och ska även införas i Göteborg och kan komma att spridas till ytterligare städer.

Projektet har i Malmö jobbat med så väl gemensamma sittningar för gängkriminella som hembesök hos enskilda nyckelpersoner.

Fram till 2021 hade 168 kriminella i Malmö medverkat och projektet förlängde med tre år i januari 2021.

Är du utsatt för våld i nära relation och behöver hjälp?

  • Alla som har akut behov av skydd eller stöd kan ringa 112.
  • Socialförvaltningen i din kommun ansvarar för att ge stöd och hjälp till våldsutsatta personer och deras barn. På kvällar, nätter och helger kan du kontakta socialjouren för akut hjälp.
  • Brottsofferjouren stöttar alla brottsutsatta och har telefonnummer 11616.
  • Du som är kvinna och utsatt för våld i nära relation kan dessutom vända dig Kvinnofridslinjen som är en nationell stödtelefon som är öppen dygnet runt, telefon 020-50 50 50. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.