Från vänster Jonas Angermund, Frivården, Anna Kosztovics, Malmö stad, kommissarie Rolf Landgren och Mattias Sigfridsson, tillförordnad chef för Polisområde Malmö. Foto: Ebba Torstensson

Sluta skjut förlängs året ut

Publicerad

Projektet Sluta skjut som pågått i Malmö under nästan två år fortsätter även 2020. Egentligen skulle projektet ha avslutats i januari i år.

Sluta skjut är ett samarbete mellan polisen, kriminalvården och civilsamhället. Projektet har pågått sedan 2018 och bygger på en amerikansk metod där man hjälper människor att lämna den kriminella banan.

– Vi har ett samarbete som vi ser mycket vinster med, säger Jonas Angermund, frivårdsinspektör vid Kriminalvården.

Fortsättningen av projektet

I höst kommer en utvärdering av projektet gjord av Malmö universitet. I väntan på det förlängs projektet.

– Det kändes inte så attraktivt att ha ett uppehåll ett år innan man har en utvärdering och starta om igen. Det kändes som att man skulle kunna tappa ett momentum där, säger Rolf Landgren, kommissarie och projektledare för Sluta skjut.

Här är resultatet av Sluta skjut, enligt polisen och Malmö stad:

  • Färre skottdåd. 2019 skedde 34 skottdåd, jämfört med 65 skottdåd 2017.
  • 25 kriminella nyckelpersoner har deltagit i samtal med polisen.
  • 44 gängkriminella har sökts upp för möten.
  • Fler som vill hoppa av den kriminella banan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.