Om ett år är det val och nyligen har fem nya partier bildats i Skåne. Foto: TT/Arkivbild

Småpartierna vinner mark i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Om ett år är det val och nyligen har fem nya partier bildats i Skåne.

– De har oftast bara en chans att ta sig in fullmäktige, det gäller att vinna eller försvinna, konstaterar Anders Sannerstedt, statsvetare.

Redan på 1960-talet började mindre lokala partier bildas i Skåne. Många politiskt intresserade sneglade på Danmark där småpartier var vanligare än i Sverige. Fortfarande är Skåne en region med ovanligt många lokala partier. Ett femtontal står hittills på listan över småpartier som delar ut valsedlar 2018.

– Men ett år före valet, brukar det poppa upp ytterligare några nya partier, säger Anders Sannerstedt.  Båda lokala partier och partier med riksambitioner. Det drar ihop sig helt enkelt.

Att bilda nya partier är ”smittsamt”, påpekar han också.

– Det är lite som en epidemi. Man tittar på grannkommunen och ser att ”dom har lyckats” och så tänker många att ”då gör vi också ett försök”.

Flera gemensamma drag

Fem nya partier har, enligt valmyndigheten, nyligen bildats i Skåne. I Hässleholm finns tre av dem, Medborgarpartiet, Medborgerlig Samling och Kommunens Röst. I Skurup  finns Skurupspartiet och i Malmö Riksdemokraterna för Sverige. De nya småpartierna har flera gemensamma drag, till exempel luftar deras representanter ofta ett missnöje med de etablerade partierna, påpekar Anders Sannerstedt.

Inte sällan är det en enskild fråga som samlar en upprörd opinion som sen kanaliseras in i ett nytt parti. Så är fallet med Medborgarpartiet i Hässleholm som är sprunget ur protesterna mot att kommunen flyttade en äldre musikpaviljong.

LÄS MER: Hässleholm får nytt parti

– Politikerna har misslyckats med att lyssna på gräsrötterna, att lyssna på oss vanliga människor, säger Ronny Larsson, en av initiativtagarna till nybildade Medborgarpartiet.

Han har ett förflutet i Folkets Väl, ett parti som redan är representerat i Hässleholms fullmäktige. Många av initiativtagarna till nybildade partier har precis som Ronny Larsson redan erfarenhet av politiskt arbete, ofta i mer etablerade partier, enligt Anders Sannerstedt.

– Och så har de inte fått igenom sin vilja, kanske blivit förbannande och bestämmer sig för att starta något nytt.

TV: Se hela inslaget här

Ronny Larsson från Medborgarpartiet betonar dock att missnöje kan vara något väldigt positivt genom att citera den engelske författaren Oscar Wilde: ”Missnöjet är det första steget till framåtskridande både för den enskilde och nationen”

Men enbart missnöje räcker inte långt, slår Anders Sannerstedt fast.

-Det går inte att säga att ”vi startar ett parti för vi är bättre än alla andra”. Det går inte hem. Partiet måste vidga sig, ha ett program om det kommer in i fullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.