SMHI varnar för högt vattenstånd i Öresund

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en varning för översvämningar och skador längs Öresundskusten på torsdagen. Orsaken är att vattenståndet stiger i samband med blåsigt väder i Skåne och Halland.

Den kraftiga blåsten kan orsaka lokala översvämningar och skador längs Öresundskusten och Hallandskusten på torsdagseftermiddagen och kvällen. SMHI har utfärdat en gul varning som innebär risk för konsekvenser både för samhället och allmänheten.

Vattenståndet stiger kortvarigt till 80-100 centimeter i Sveriges nationella höjdsystem, RH2000, vilket motsvarar cirka 70-95 centimeter över årets medelvattenstånd. De högsta nivåerna väntas i södra Öresund norr om bron.

Risk för översvämningar

Lågt liggande kajer, bryggor, vägar och byggnader riskerar att översvämmas när vattenståndet stiger. Den segelfria höjden under broar minskar samt förtöjda båtar och fartyg kan skadas. Känsliga kuststräckor kan även utsättas för erosionsskador, enligt SMHI.

Varningen gäller mellan klockan 14 och 22 på torsdagen från Malmö till Falkenberg.

SMHI har även utfärdat en gul varning för kuling i södra Östersjön, där det väntas blåsa västliga eller sydvästliga vindar på mellan 15-20 meter per sekund. Blåsten kan orsaka problem för fritidsbåtar och små yrkesfartyg. Varningen gäller fram till lunchtid på fredagen.

Trafikverket meddelar att vindkänsliga fordon inte bör köra över Öresundsbron på torsdagen.

Det är risk för högt vattenstånd på flera platser i Skåne. Foto: Per Lärka/SVT Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.