Stormbyar på upp till 28 m/s väntas dra in över Södra Götaland på torsdag. Foto: Mikael Nilsson

SMHI Klass 2-varnar för storm på torsdag – tågtrafik ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Mot slutet av veckan kan det blåsa upp till storm i stora delar av södra Götaland. Skåne, Blekinge och östra Småland kan räkna med riktigt busväder. Trafikverket ställer in tågtrafiken på flera sträckor i Skåne.

Det väntas mycket hårda vindbyar och SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stormbyar i Skåne, Halland, Blekinge och västra delen av Kronobergs län.

Till följd av det ställs tågtrafiken in på flera sträckor i nästan ett dygn, från torsdagsmorgonen klockan 9 fram till fredagen klockan 5. Berörda sträckor är:

• Helsingborg-Ängelholm

• Ramlösa-Eslöv

• Malmö-Ystad-Simrishamn

• Halmstad-Värnamo

•  Borås-Varberg

Innan tågtrafiken kan komma igång kommer alla sträckor att kontrolleras och eventuella fel åtgärdas.

– Vi tar det här beslutet för att säkerställa att inga tåg ska bli stående med passagerare och att resenärer så tidigt som möjligt kan planera sin resa på annat sätt, säger Göran Holmberg på enheten Trafik i Malmö, i ett pressmeddelande.

I samband med hårda vindar väntas vattennivån stiga i både Kattegatt och Öresund. Vinden som väntas är västlig.

– Klassiskt sett drabbas västra Skåne hårdast och oftast blir det ett ganska smalt stråk där vindbanden hamnar, säger Per Stenborg, meteorolog på SVT.

Fortsatt höga vattenstånd

I Skåne, Kalmar- och Blekinge län kvarstår klass 2-varningar för höga vattenflöden.

– Det ligger kvar sedan februariregnen. Det kommer komma en del regn idag och även på torsdag, därför kan det bli ännu högre flöden, säger Per Stenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.