Stormen Laura drar in över Varberg. Foto: Lennar Benson

Här slår stormen Laura till mot Hallandskusten

Uppdaterad
Publicerad

En rasad byggnadsställning och lösa tak är några av larmen som räddningstjänst i Halland fått rycka ut på när stormen Laura dragit in under torsdagen med stormbyar på mellan 25 och 29 meter per sekund. Tåg har ställts in på flera håll och Öresundsbron stängdes tidigare under dagen av helt för all trafik.

I Varberg kom runt lunchtid flera larm om lösa föremål, bland annat från simhallsbygget vid Håsten där delar av taket riskerade att lyfta. Även på bostadsomrdået Sörse i Varberg fick räddningstjänsten säkra tak.

I Halmstad rasade en byggnadsställning vid tvåtiden på eftermiddagen på en förskola på Linehed. Ingen ska ha skadats.

– Vi har säkrat området och spärrat av. Så får det ligga så tills det har mojnat. Kommunen har tagit hand om barnen och flyttat dem till andra lokaler, säger Peter Karlborg, inre befäl på räddningstjänsten i Halmstad.

Under dagen har räddningsstjänster också fått larm om nedfallna träd på flera mindre vägar i Halland.

Lugnar ner sig framåt kvällen

Stomen Laura drog in från havet under förmiddagen och täckte stort sett hela Götaland. Den beräknas kulminera under tidig eftermiddag. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stormbyar.

– Det blåser framförallt vid kusten. Vid exempelvis Nidingen har det gjorts mätningar på 34 meter per sekund. Men det har börjat blåsa på rejält även i inlandet. I Torup har det uppmäts 27 meter per sekund, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Enligt SMHI blir vädret lugnare framåt kvällen.

– Lågtrycksområdet rör sig österut och vinden avtar västerifrån, säger Linus Karlsson.

Öresundsbron stängd för trafik

På torsdagsförmiddagen stängdes Öresundsbron av helt för all trafik i båda riktningarna. Vid 16.30-tiden öppnades den för biltrafik.

Flera trafikolyckor har skett i stormens spår, och tågtrafiken påverkas hela torsdagsdygnet med flera inställda avgångar.

Tågsträckor som berörs, fram till fredag klockan 05.00:

• Helsingborg-Ängelholm

• Ramlösa-Eslöv

• Malmö-Ystad-Simrishamn

• Halmstad-Värnamo

• Borås-Varberg

I klippet ser du hur stormen slår mot Varberg.

Definition för Varning klass 2 stormbyar

Vindbyar från 25 m/s upp til 30 m/s. Skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Större skador på skog och risk för störningar i trafik samt el- och teleförsörjning. Om prognosen ändras till 30 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.