Smittkällan är lokaliserad i Everöd. Foto: TT

Smittkällan i Everöd lokaliserad

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom ett genombrott i detektivarbetet kring hur förorenat vatten kommit in i dricksvattnet i Everöd. Det sker via en dagvattenbrunn i närheten av vattenverket.

I förra veckan stod det klart att dagvatten hamnat i reservoaren. Nu har man hittat ett ställe där avloppsvatten kommit in i dagvattnet. Brunnen ligger i korsningen Brädvägen – Stora vägen, strax nordväst om vattenverket i Everöd.

-När vi spolade avloppsledningen såg vi hur det porlade i dagvattenbrunnen. Det betyder att det måste läcka från avloppsledningen som löper intill brunnen, säger Michel Dahlman tillförordnad VA-chef i Kristianstad.

Magsjukeutbrott i nordöstskåne

Tätning sker

För att stoppa läckaget tätas nu dagvattenbrunnen. Efter semestrarna kommer också avloppsledningen på en längre sträcka att tätas.

– Dagens fynd visar att åtgärden att täta utloppsledningen från vattenverket var korrekt för att stoppa fortsatt föroreningsrisk, säger Michael Dahlman.

Rekommendationen att koka vattnet i Everöd, Östra Sönnarslöv och Huaröd kvarstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Magsjukeutbrott i nordöstskåne

Mer i ämnet