Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biträdande smittskyddsläkare Mattias Walbeck uppmuntrar alla med symtom att stanna hemma på Malmöfestivalen och i allmänhet. Foto: Natalie Medic och Stig-Åke Jönsson/SCANPIX

Läkaren om risken för covidutbrott under Malmöfestivalen

Publicerad

Med skolstart runt hörnet och semesterfirare tillbaka på jobbet befarar Region Skånes smittskydd fler covidfall under de närmaste veckorna. Dessutom väntar nu en hel vecka av folkliv och konsertträngsel under Malmöfestivalen.

– Nu är ju de mesta av arrangemangen utomhus, och det är ju en fördel i de här sammanhangen. Men ju fler människor man träffar och ju närmre man träffas, desto större blir risken att man smittas. Känner man sig förkyld ska man stanna hemma, säger biträdande smittskyddsläkare Mattias Waldeck.

Smittspridningen ökade i Skåne under början av sommaren för att under de senaste veckorna ligga på en jämn nivå. Men med skolstart och semesterslut kan läget förvärras.

– Så här års och när folk kommer tillbaka från semestrar brukar man se en viss ökad spridning av sjukdomar av den här karaktären. Vi kan förvänta oss att det kan bli fler som insjuknar i covid de närmsta veckorna.

Kan det påverka sjukvården?

– Även om man inte är svårt sjuk i sin covid, men behöver sjukvård ändå, blir det en belastning i och med att man måste ha isoleringsrum och särskilda hygienrutiner, säger Waldeck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer