Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fyrverkerier säljs till barn på Tiktok – stort beslag i Trelleborg

Fyrverkerier säljs till barn på Tiktok – stort beslag i Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

Över hela region Syd skapar raketer problem. I Trelleborg har de kastats in på skolor och mot äldre personer. Polisen gjorde nyligen ett beslag hemma hos en tonåring i Trelleborg, som ett stort parti smällare och fyrverkerier insmugglade från Polen.

Det började med ett tips och genom samverkan mellan räddningstjänst och polis.

– På plats hittade vi en större mängd fyrverkerier och då handlade det genast om ett brott mot lagen om explosiva varor, säger Mats Rindborn-Grahl, kommunpolis i Trelleborg.

På TikTok aviserade tonåringen att fyrverkierierna var till försäljning, däremot tror inte polisen att några raketer hann säljas i det här fallet. Problemet med fyrverkerier är utspritt bland tonåringar i Trelleborg. Polisen hittar smuggelraketerna lite varstans i kommunen. Trelleborgs läge kan spela in för inflödet av smuggelraketer.

– Nu ligger Trelleborg väldigt bra till, i det här fallet dåligt till, när det gäller införseln. Det är nära till kontinenten, det är nära till Polen, Baltikum och Tyskland, säger Mats Rindborn-Grahl.

Vem eller vilka det är som står för smugglingen är inte känt i nuläget. Däremot tror inte polisen att det är ungdomarna själva som åker över och köper raketer och smällare.

Kastas mot äldre

Mats Rindborn-Grahl tar upp ett par incidenter som inträffat i kommunen. Smällare har kastats in på de större skolorna i kommunen men även mot äldre.

– De har dessutom reagerat på ett sådant sätt att de behövt söka vård efteråt.

Enkelt att hitta via sociala medier

Raketer och smällare marknadsförs via sociala medier till barn och ungdomar över hela landet. När SVT Nyheter Skåne undersöker saken hittar vi med några enkla sökord flera anonyma konton som säljer raketer och smällare.

Mats Rindborn-Grahl berättar även om en sorts kultur på nätet där tonåringar visar upp sina raketer och framställer det som något de tycker är tufft och spännande.

– Föräldrarna kan göra väldigt mycket, prata med barnen och ta reda på vad de har på sina rum. I det här fallet kommer inte ens smällarna från Sverige och det är inte säkert att de är säkra enligt våra krav på explosiva varor.

– Föräldrar är första linjens brottsförebyggare och det ska väl sägas att ifall det sker ett brott, faller ett eventuellt skadestånd på dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer