Fem män åtalas vid Malmö tingsrätt för att ha smugglat narkotika i en pizzaugn. Foto: Tullverket

Smugglade cannabis i pizzaugn – fem män åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Fem män i 30-årsåldern åtalas nu vid Malmö tingsrätt för att ha smugglat 200 kilo cannabis från Frankrike i en pizzaugn.

Männen åtalas för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott samt brott mot vapenlagen. Enligt Tullverket är värdet på narkotikan cirka 47 miljoner kronor i missbrukarledet.

– Framgångsfaktorn i det här ärendet är en god internationell samverkan med brottsbekämpande myndigheter i Frankrike som möjliggjort operativa insatser och skapat förutsättningar för stora narkotikabeslag, säger Erik Friberg, biträdande chef för Tullverkets kontrollavdelning Syd i ett pressmeddelande.

Sändning från Libanon

Det var i oktober som den franska tullmyndigheten genomförde en kontroll av en sändning från Libanon som deklarerats som en pizzaugn. I ugnen doldes över 200 kilo cannabis. Mottagaren av pizzaugnen fanns i Sverige.

– Det här är ett ovanligt sätt att smuggla narkotika på, säger Erik Friberg.

Enligt Tullverkets spanare hämtades pizzaugnen ut av två av männen vid Tullverkets klareringsexpedition i Malmö. Pizzaugnen transporterades därefter vidare till en lagerlokal. I lagerlokalen fann tulltjänstemännen även 114 kilo cannabis. Vid husrannsakningar i de misstänktas bostäder upptäcktes ännu mer narkotika och även ett elchockvapen.

Vid en fällande dom riskerar de misstänkta cirka sex års fängelse. De fem misstänkta männen förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.