Snapshots hjälper dyngbaggen att hitta rätt

Uppdaterad
Publicerad

Den exotiska dyngbaggen fortsätter att leverera upptäckter till Lunds universitet. Nu handlar det om förmågan att ta en ögonblicksbild av himlen.

För några år sedan väckte lundaforskarnas uppktäckt att de afrikanska dyngbaggarna utnyttjar vintergatans stjärnor för att avgöra åt vilket håll de ska rulla sina gödselbollar stor uppmärksamhet. Det resulterade bland annat i att de fick det amerikanska IgNobelpriset för gärningar som ”först får folk att skratta och sedan får dem att tänka efter”.

Innan dess visade man hur dyngbaggen använder sina gödselbollar till en form av luftkonditioneringsanläggning i den afrikanska hettan.

Tar snapshots

Och det har sporrat forskarna att titta vidare på de exotiska små skalbaggarna. Nu publicerar de en undersökning som visar att pillertrillarna, som de också kallas, använder sig snapshots för att navigera rätt.

– Andra djur och insekter använder också himlakropparnas placering för att navigera, men dyngbaggarna är unika; det är bara de som tar den här ögonblicksbilden då de hämtar in hur olika himlakroppar som solen, månen och stjärnor är positionerade, säger Basil el Jundi, forskare vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Ögonblicksbilden lagras i baggarnas små hjärnor och matchas sedan med den rådande omgivningen.

Varför dansar de?

Försöken har genomförts under ett konstruerat himlavalv där forskarna har kunnat flytta runt himlakropparna.

Men forskarnas intresse för dyngbaggen slutar inte med detta. Frågan om varför de, liksom myror och bin, dansar innan de ger sig iväg på sina utflykter är fortfarande obesvarad.

– Kanske är det så att de också hämtar in information samtidigt som de roterar eller tar ett varv i luften, men det vet vi inte, säger Basil el Jundi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer